Zrušenie súťaže na cestu R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany: Doležal vraj klame

Minister Doležal tvrdí, že ÚVO zrušil súťaž neodborne a z absurdného dôvodu. Šéf ÚVO kontruje s tým, že minister vedome vo svojich vyjadreniach zavádza.

10.01.2022 18:00 , aktualizované: 20:28
R7, rýchlostná cesta, valec Foto: ,
Nový úsek rýchlostnej cesty R2 sa mal už onedlho stavať. Vyzerá to však tak, že nebude a možno prídeme aj o 140 miliónov eur. (Ilustračné foto)
debata (12)

(Aktualizované v posledných troch odstavcoch o stanovisko ministra dopravy Andreja Doležala, vrátane videa, v ktorom na obvinenia z klamstva priamo reaguje.)

Ešte začiatkom septembra minulého roku sme písali, že Košičania sa môžu tešiť. Všetko bolo totiž pripravené na zahájenie výstavby výstavby II. etapy rýchlostnej cesty R2 v úseku Košice-Šaca – Košické Oľšany v celkovej dĺžke 14,3 kilometra.

Rýchlostná cesta R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany (I. a II. úsek) vytvorí po uvedení do prevádzky spolu s diaľnicou D1 juhovýchodný obchvat mesta Košice a zároveň zabezpečí napojenie na diaľnicu D1 a rýchlostnú cestu R4 Košice – Milhosť.

VIDEO: Šéf ÚVO Hlivák: Doležal o R2 klame.
Video

Minister dopravy: ÚVO rozhoduje neodborne

„Vďaka efektívnemu čerpaniu eurofondov pôjde už v krátkom čase do výstavby ďalší dôležitý úsek rýchlostnej cesty R2,“ informoval vtedy minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) na sociálnej sieti. Spresnil, že ministerstvo dopravy spolu s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) podpísali zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku vo výške 165 miliónov eur.

SR R2 Kriváň Mýtna výstavba začiatok BBX Čítajte viac Rýchlostná cesta R2: Začala výstavba úseku Kriváň - Mýtna

Koncom roku však bolo zrazu všetko inak. Úrad pre verejné obstarávanie súťaž 20. decembra zrušil – a podľa Doležala z úplne absurdného dôvodu, kvôli dvom chýbajúcim slovám. „Úrad (pre verejné obstarávanie, pozn. redakcie) nám nariadil zrušiť súťaž pri svojej druhej ex ante kontrole pred podpisom zmluvy. Dôvodom nebolo to, že by boli podmienky zásadným spôsobom diskriminačné, že by bola neprimerane vysoká cena, alebo že by sme pochybili pri zákone o verejnom obstarávaní. Úrad nám nariadil zrušiť súťaž pre dve chýbajúce slová: alebo ekvivalent,“ informoval tesne pred Vianocami Doležal.

Vysvetlil, že keď požadovali, aby súťažiaci dokladovali odborníkov, tí mali mať skúsenosti aspoň 10 rokov so stavbami a so štandardami FIDIC. „Je to úplne legitímna požiadavka, ale vytkli nám, že sme tam nemali: ‚FIDIC alebo ekvivalent‘. Neexistuje však ekvivalent štandardu FIDIC. Existuje ekvivalent k iným zmluvným a obchodným podmienkam, ale v oblasti stavebníctva ide o nezmysel,“ argumentoval Doležal. Podľa neho ide o absurdnosť a rozhodnutie úradu považuje za za bezprecedentné, neodborné, mimo aplikačnú prax a ministerstvo dopravy sa proti nemu odvolá.

ÚVO: minister dopravy klame

Úrad pre verejné obstarávanie však ministrove slová a tón jeho vyhlásení, slušne povedané, rozhorčili. Jeho šéf Miroslav Hlivák priamo obvinil ministra Doležala z klamstva. Rozhodnutie o zrušení súťaže je podľa neho v súlade v usmerneniami Európskej komisie (EK) a aj s tým, ako rozhodujú súdy. Zároveň upresnil: „Nie je pravda, že neexistuje ekvivalent FIDIC-u, je ich niekoľko.“

Zároveň doplnil, že nie je pravda, že rozhodnutie ich úradu je „mimo aplikačnú prax“ ako tvrdí minister. Podľa Hliváka je v súlade s usmerneniami EK, rozhodnutiami krajského súdu či zisteniami európskych audítorov. EK zároveň podľa neho aj v konzultácii potvrdila, že rozhodnutie bolo posúdené správne. K dvom chýbajúcim slovám „alebo ekvivalent“ povedal, že na Slovensku začal platiť tzv. ekvivalent v zákone od roku 2000.

Nákladné auto / Oprava / Údržba ciest / Cesta / Čítajte viac Pozrite sa, ktoré cesty 1. triedy sa budú v tomto roku opravovať

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bola podľa Hliváka dokonca v roku 2012 a 2013 účastníkom súdnych konaní, kde aj krajský súd povedal, čo je to ekvivalent. Doplnil, že rada úradu v roku 2016 definovala, čo je FIDIC a čo je porušenie princípu diskriminácie. Pripomenul aj záverečnú audítorskú správu z 5. apríla 2019, keď európsky audit prvýkrát na Slovensku definoval, že použitie FIDIC-u bez ekvivalentu je porušenie európskeho práva.

Poukázal na to, že v posledných dňoch niektorí vládni politici spustili cielený útok, aby v ľudí „poštvali“ proti úradu. „Za viac ako štyri roky, čo som vo funkcii predsedu, som nezažil také arogantné vystúpenie politika na adresu úradu a jeho zamestnancov,“ poznamenal Hlivák a zároveň naznačil, že takýto „bezprecedentný útok“ na ÚVO podľa neho môže súvisieť s tohtoročnými voľbami jeho predsedu. Úrad sa podľa neho nepozerá na to, kto je vo vláde, ale rozhoduje nezávisle a bude tak robiť aj naďalej.

Kto má teda pravdu, budeme sledovať. Viac sa možno dozvieme už zajtra (11. 1.), keď zasadne parlamentný výbor, ktorý sa má venovať tejto téme. Hlivák potvrdil, že na výbor príde a že tam dokáže rozhodnutie ÚVO obhájiť.

Reakcia ministra dopravy

Doležal na Hlivákove argumenty s predstihom zareagoval na sociálnej sieti. Upozornil na aj na súťaž na výstavbu časti rýchlostnej cesty R2 Kriváň-Mýtna. Tam podľa neho pri kontrole tendra úradom päť mesiacov pred vyhlásením súťaže na obchvat Košíc vyššie spomenutá formulácia predsedovi ÚVO nechýbala.

ÚVO však podľa ministra nemusí súťaž zrušiť. „Ak sa argumentuje hroziacimi korekciami zo strany orgánov a auditu, tak som presvedčený, že aj so zarátaním týchto korekcií bude výsledná cena stavby nižšia ako cena stavby, ak by sme museli túto súťaž vyhlásiť znova,“ tvrdil Doležal.

Minister sa odvoláva aj na rozsudok Najvyššieho súdu, podľa ktorého by sa muselo preukázať, že porušenie postupu zo strany verejného obstarávateľa mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania. „My sme mali v tomto obstarávaní sedem ponúk, z toho päť relevantných a nikto z účastníkov sa neodvolal,“ dodal Doležal. Pozrite si celú jeho reakciu:

ÚVO nemusí zrušiť výstavbu košického obchvatu

ÚVO NEMUSÍ ZRUŠIŤ VÝSTAVBU KOŠICKÉHO OBCHVATU Hoci o niekoľko týždňov mali stavebné mechanizmy začať s výstavbou R2 Košice,Šaca – Košické Oľšany, pre rozhodnutie ÚVO a chýbajúce dve slová “alebo ekvivalent” v súťažných podkladoch, sa tak nestane. Košičania sa najbližších minimálne šesť rokov obchvatu nedočkajú a štát príde o 139 miliónov z eurofondov. Voči tomuto, z nášho pohľadu nezmyselnému rozhodnutiu, sa NDS odvolala a stále je šanca, že Rada ÚVO sa rozhodne súťaž nezrušiť. Dnes, v predvečer mimoriadneho hospodárskeho výboru NR SR k tejto téme a skoro tri týždne po tom, ako som verejnosť o tomto rozhodnutí informoval na tlačovej besede, zareagoval aj predseda úradu p. Hlivák. Obvinil ma okrem iného zo zavádzania, politického nátlaku, arogancie, odpútavania pozornosti, z neúcty k odbornej práci či z útoku na ÚVO, ktorý vraj súvisí s voľbou nového predsedu. Neberiem síce tieto invektívy osobne, no absolútne ich odmietam. Nemýľme si, prosím, apelovanie na zdravý rozum, poukazovanie na neodborné rozhodnutia a úradnícku nadprácu, s vytváraním domnienky, že sa tu útočí na nezávislosť úradu. Pre mňa je podstatná iba jedna vec – aby sme čo najskôr mohli začať s výstavbou košického obchvatu. Viac v reakcii priamo vo videu.

Uverejnil používateľ Andrej Doležal - minister dopravy a výstavby SR Pondelok 10. januára 2022

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #ministerstvo dopravy #rýchlostná cesta R2 #andrej doležal #Košice Šaca - Košické Oľšany
Články podľa značiek