Vodiči pozor! Diaľničiari zatvoria najvyťaženejší tunel na Slovensku

V Bratislave sa na nepretržitých 54 hodín uzatvorí najfrekventovanejší tunel na Slovensku, Sitina. Dôvodom je výmena kompletného riadiaceho systému. Termín servisnej uzávierky je od piatka 25. februára od 22.00 hodiny do pondelka 28. februára do 04.00 hodiny.

08.02.2022 19:00
debata
VIDEO: NDS uzavrie tunel Sitina. Pozrite si, kadiaľ povedú obchádzkové trasy.
Video

V tuneli sa vymení celý centrálny riadiaci systém. Ten sa považuje za takzvaný mozog tunela, keďže dozerá na technologické zariadenia v tuneli a jeho priľahlých úsekoch. Okrem toho riadi dopravu, osvetlenie, vetranie, evakuáciu a nonstop monitoruje kamerový systém. Ako uviedla Národná diaľničná spoločnosť (NDS), jeho výmena si vyžaduje komplexné skúšky v rozsahu ako pri prvom otvorení tunela.

Nový riadiaci systém bude podľa člena predstavenstva NDS Petra Peťka stáť 700– tisíc eur. Jeho úlohou bude dohliadať na technológie inštalované v tuneli a zabezpečovať koordináciu a informovanosť vodičov. V praxi to znamená, že operátorom bude signalizovať aktuálnu dopravnú situáciu. A tí môžu tunel ovládať a riadiť.

Obchádzkové trasy

Keďže pôjde o zásadné obmedzenie, NDS vyzýva vodičov, aby zvolili radšej iný termín cestovania. „Takáto uzávera tu ešte nebola. V niektorých prípadoch bude potrebné mať silné nervy,“ uviedol Peťko. Diaľničiari však vybrali dátum uzávery podľa štatistík. Práve od 25. do 28. februára podľa nich prechádza Sitinou najmenej áut.

Nákladné auto / Oprava / Údržba ciest / Cesta / Čítajte viac Pozrite sa, ktoré cesty 1. triedy sa budú v tomto roku opravovať

Obchádzkové trasy budú rozdelené na dva úseky. Jeden bude slúžiť tranzitnej doprave. Obchádzka povedie cez Mlynskú dolinu (Staré Grunty pri ZOO), Mlynská dolina (Valašská pri Kauflande) ďalej cez Patrónku a Lamačskú cestu, kde sa pri Galérií Lamač vodiči znova napoja na diaľnicu D2. Druhá trasa je primárne určená pre miestnu dopravu a bude viesť cez Karlovu Ves.

Polícia v pozore

Policajti budú zabezpečovať zvýšený dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky najmä po alternatívnych dopravných trasách. NDS uviedla, že k dispozícii budú minimálne dve nepretržité policajné hliadky a v prípade potreby aj hliadky, ktoré budú v tom čase slúžiť. „Spracovávajú sa zmeny signálnych plánov na svetelných križovatkách tak, aby policajti vedeli operatívne zasiahnuť a predĺžiť jednotlivé svetelné signály podľa hustoty premávky,“ vysvetlil Riaditeľ krajskej dopravnej polície v Bratislave Milan Pilip .

Na riadenie dopravy NDS prijala aj rôzne doplnkové opatrenia. Informovať o stave cesty bude na svetelných tabuliach a na LED paneloch. Tie budú umiestnené pri výjazdových vetvách z oboch strán. NDS bude vodičov informovať aj online cez sociálne siete. Tým chcú diaľničiari docieliť zvýšenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky počas uzávery. Taktiež by sa malo znížiť riziko vytvárania kolón.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #NDS #Sitina
Články podľa značiek