Obchvat Stropkova má zelenú. Dobrá správa to ale nie je

Štúdia uskutočniteľnosti modernizácie cesty Vranov nad Topľou - Stročín na nej posudzovala sedem úsekov v dĺžke 49 kilometrov, prešli ňou len tri a napokon možno zostanú dva.

14.03.2022 20:00
Nákladné auto / Oprava / Údržba ciest / Cesta / Foto:
Z pôvodne navrhovaných 7 úsekov sa napokon budú možno modernizovať len dva. (Ilustračné foto)
debata (1)

Dobrou správou je, že pri posudzovaní plánovanej modernizácie cesty I. triedy I/15 medzi Vranovom nad Topľou a Stročínom prešiel štúdiou uskutočniteľnosti aj posudzovaním Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) obchvat Stropkova, ktorý by sa mal postaviť.

Horšou je, že z pôvodne posudzovaných siedmych úsekov cesty Vranov nad Topľou – Stročín v dĺžke 49 kilometrov, pričom pre každý z nich sa zvažovala rekonštrukcia alebo obchvat, prešli štúdiou uskutočniteľnosti len tri – okrem spomínaného obchvatu Stropkova ešte úsek Turany nad Ondavou – Stropkov a Vranov nad Topľou – Benkovce.

zväčšiť Toto je pôvodne navrhovaných 7 úsekov... Foto: ÚHP
modernizacia Toto je pôvodne navrhovaných 7 úsekov modernizácie cesty I. triedy I/15 medzi Vranovom nad Topľou a Stročínom.

Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) však odporúča Slovenskej správe ciest (SSC) zamerať sa len na dva z nich – o efektívnosti modernizácie úseku Vranov nad Topľou – Benkovce nie sú presvedčení. Podľa nich nie totiž je spoločensky návratná. Vyčíslili, že v jeho prípade je návratnosť len 28 centov na investované euro. Cestári zdôvodňovali jeho zaradenie do plánu vysokou nehodovosťou.

ÚHP zároveň navrhuje „úseky, kde sa spoločenská návratnosť nepotvrdila a ktoré neodporúčame realizovať, priebežne opravovať a udržiavať v dobrom stave. V prípade kritických nehodových lokalít hľadať efektívnejšie technické riešenia, než komplexnú výstavbu celých úsekov.“ Ak vás zaujíma kompletné hodnotenie modernizácie tejto cesty ÚHP, nájdete ho na tomto odkaze.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SSC #obchvat Stropkova #ÚHP #modernizácia cesty #cesta I/15
Články podľa značiek