Video: Takto bude vyzerať nová vlaková stanica v bratislavskej Dúbravke!

V bratislavských mestských častiach Dúbravka a Vrakuňa vzniknú nové vlakové stanice. Zefektívnia integrovanú dopravu.

06.04.2022 20:00
11-LAMACSKA-BRANA01 od Bory mall Foto:
Terminál Lamačská brána - pohľad od Bory Mall
debata (5)
VIDEO: Potrite si, ako bude vyzerať nový dopravný uzol v blízkosti Borov
Video

Terminály integrovanej osobnej prepravy (TIOP) Lamačská brána a Vrakuňa v Bratislave sú pred výstavbou. Samotným stavebným prácam bude predchádzať ešte vypracovanie projektovej dokumentácie, zmluvy so zhotoviteľmi sú už podpísané.

TIOP Lamačská brána za takmer osem miliónov eur, ako aj TIOP Vrakuňa za necelé štyri milióny eur, majú byť hotové do konca roka 2023. Oba budú financované z eurofondov. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyhodnotili ponuky na výstavbu oboch terminálov integrovanej osobnej prepravy a v oboch prípadoch sa rozhodli prijať ponuku spoločnosti TSS Grade.

Terminál Lamačská brána - pohľad od Bory Mall
Terminál Lamačská brána - nástupisko
+5Nový terminál vo Vrakuni.

Terminál Lamačská brána chcú železnice vybudovať na dvojkoľajnej železničnej trati medzi bratislavským Lamačom a Devínskou Novou Vsou. Vznikne tam integrovaná bezbariérová zastávka pre železnice a MHD s dobrým prístupom pre cyklistov i peších. Súčasťou je vybudovanie dvoch nástupíšť smerom do Devínskej Novej Vsi a do Lamača. Pribudne tiež samoobslužný terminál na nákup lístkov, informačný i kamerový systém. Súčasťou tohto projektu je aj predĺženie Saratovskej ulice, ktorá má ísť popod železničnú trať novým mostom či tunelom a napojí sa na existujúcu infraštruktúru.

O niečo jednoduchšia by mala byť výstavba terminálu vo Vrakuni, keďže ide o jednokoľajovú železničnú trať. " Termín dokončenia ani v tomto prípade nie je známy, práce však musia byť hotové do konca roka 2023, rovnako ako pri TIOP Lamačská brána. Je to kľúčové pre čerpanie eurofondov.

Tento terminál by mal vyrásť v blízkosti Dvojkrížnej ulice pri obratisku trolejbusov a zastávke autobusov mestskej hromadnej dopravy (MHD) s názvom Čiližská. Železnice na jeho výstavbu vyhlásili ešte v lete 2021.

Vo fáze projektovania je aj TIOP Ružinov, ktorý by mal byť taktiež hotový do konca roka 2023. Ideovo sa uvažuje nad ďalšími. Reálne sa podľa rezortu dopravy a výstavby javí lokalita Železnej studničky v spolupráci so súkromným investorom, ale tiež lokalita Bosákovej ulice v Petržalke, kde by sa mala prepojiť železničná, električková a autobusová doprava. V pláne je tiež TIOP v Devínskej Novej Vsi či Nová Garda s prestupným uzlom Vinohrady-predmestie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy #integrovaná doprava #andrej doležal #Lamačská brána #TIOP #TIOP Vrakuňa
Články podľa značiek