Bratislava pripravuje zásadné zmeny v parkovacej politike. A k lepšiemu

Bratislavskú parkovaciu politiku a systém PAAS sme doteraz len kritizovali. Teraz ich môžeme konečne aj pochváliť.

22.09.2022 18:44
SR Bratislava doprava parkovanie zóny... Foto:
Na snímke vyhradené parkovanie pre rezidentov PAAS v zóne Tehelné pole.
debata (10)

Prakticky od začiatku tohto roku nový parkovací systém v Bratislave kritizujeme, pretože nám pripadá chaotický, nesystémový a neprehľadný. Koniec-koncov, priznalo to aj hlavné mesto. „Aplikácie, ktoré používame a ktoré majú záujem pristúpiť do nášho parkovacieho systému, nám hovoria, že máme najkomplikovanejší systém v rámci Európy,“ uznal pred časom splnomocnenec pre parkovaciu politiku Peter Herceg.

Komplikovaný a neprehľadný

A v čom je problém? V bratislavskom parkovacom systéme platia pre návštevníkov rôzne tarify pre rôzne lokality a rôzne časy. Rezidenti majú k dispozícii bonusové hodiny pre parkovanie v iných než „domácich“ zónach, okrem toho sú zavedené aj návštevnícke hodiny pre známych a podnikatelia, ktorí majú v spoplatnenej lokalite firmu, ale nie pobyt, zas potrebujú drahé abonentské karty. A tie majú opäť rôznu cenu v závislosti od zóny.

A k tomu nebolo najšťastnejšie riešené vyznačenie zón a hlavne kvôli chýbajúcim automatom nebola jednoduchá ani platba za parkovanie. Chýba možnosť uhradiť parkovné cez SMS operátorovi, treba na to aplikáciu. Pravdou je, že značenie je už lepšie a automaty pribúdajú tiež.

PAAS Čítajte viac Bratislava spustila parkovací systém. Je komplikovaný, drahý a neprehľadný

Bratislavský parkovací systém teraz čaká prvý zásadnejší „update“ a predbežne to vyzerá tak, že navrhované zmeny sú praktické a naozaj by mali parkovanie v Bratislave zjednodušiť pre domácich a aj návštevníkov. Informoval o tom prostredníctvom sociálnej siete Matúš Vallo, primátor hlavného mesta.

Zmien je pomerne veľa. Malo by sa napríklad rozšíriť použitie bonusovej karty tak, aby platila v každej zóne PAAS bez výnimky. Dnešné nastavenie, keď bonusovú kartu nie je možné použiť na úsekoch s parkovným 2 eurá/hod., zbytočne komplikuje prehľadnosť systému.

Časy regulácie v zónach PAAS chce mesto zjednodušiť tak, aby zbytočne neobmedzovali parkovanie tým, ktorí v zóne nebývajú, pokiaľ tam obyvateľ zóny ľahko nájde voľné parkovacie miesto vždy, keď ho potrebuje. V súčasnej zóne Ružinov-Nivy je napríklad parkovanie spoplatnené od 14:00 do 6:00. To znamená, že každý Bratislavčan tam v kombinácii s bonusovou kartou, na ktorej má 2 hodiny parkovania denne zadarmo, môže parkovať bez platenia väčšinu dňa, napríklad kvôli práci.

Viac rezidentských kariet, úhrady aj cez SMS

Zmenou tiež bude, že na jednu osobu môže byť vydaných viac rezidentských kariet. Na jeden byt bude aj tak možné získať maximálne 3 rezidentské karty. A čo je pre mnohých dôležité – mohla by byť zavedená aj možnosť získať rezidentskú kartu aj na auto, ktoré je evidované na najbližších príbuzných, čiže rodičov, súrodencov a deti.

PAAS Čítajte viac Platené parkovné sa v Bratislave rozširuje na celý Ružinov - Nivy

Bude sa naďalej zahusťovať sieť parkomatov a vyhodnocuje sa možnosť zavedenia platby cez SMS. Tá je síce kvôli poplatkom pre mobilných operátorov najdrahším spôsobom úhrady, ale aj najjednoduchším. Prehodnotiť by sa mala aj cena abonentskej karty, aby bola dostupnejšia, napríklad pre prevádzkovateľov obchodov v regulovanej zóne. Rieši sa aj parkovanie pre ošetrovateľov a sociálnu starostlivosť, zmena maximálnej dĺžky áut, parkovacie karty pre motorky a pripravujú sa ďalšie vylepšenia.

Navrhované zmeny vyzerajú rozumne a veríme, že väčšina z nich sa nestane len súčasťou predvolebnej kampane, ale skutočne sa do bratislavského parkovacieho systému dostanú. Ten ich totiž potrebuje „ako soľ“.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovacia politika #parkovanie v Bratislave #PAAS #parkovací systém
Články podľa značiek