V Banskej Bystrici začínajú stavať cyklomost nad R1. Za vyše 3 milióny eur

Most by mal byť hotový v septembri budúceho roku. Už teraz však treba kvôli prekládkam inžinierskych sietí rátať s obmedzeniami na Zvolenskej ceste.

27.10.2022 20:00
cyklomost BB Foto:
Most by mal byť dokončený v septembri budúceho roku.
debata

Banská Bystrica začala s budovaním cyklomosta ponad rýchlostnú cestu R1 na Zvolenskej ceste. Most bude financovaný sumou 3,1 milióna eur, ktorá pochádza z eurofondov. Prví cyklisti by mohli po ňom prejsť už v septembri budúceho roku.

Momentálne sa začala realizovať nevyhnutná prekládka inžinierskych sietí, preto treba počítať s dopravnými obmedzeniami, ktoré sa budú týkať časti Zvolenskej cesty. Podrobnosti uvádza mesto Banská Bystrica na svojom webe. Informuje, že prekládky inžinierskych sietí vrátane ostrého prepojenia novej trasy plynu by mali byť ukončené do 7. novembra tohto roku.

Most bude financovaný hlavne z eurofondov. Foto: Návrh lávky – Link projekt, vizualizácia – Janoušek & Havlíček
cyklomost BB-1 Most bude financovaný hlavne z eurofondov.

Následne by mali byť ešte do konca mesiaca zrealizované práce špeciálneho zakladania (vŕtané železobetónové pilóty), a v prípade priaznivého počasia sa ešte v decembri začne s betonážou základu opory na strane pri hypermarkete Tesco. V prvom kvartáli budúceho roka bude zrealizovaný základ pre oporu na opačnej strane rýchlostnej cesty R1.

„Samotná montáž konštrukcie by mala trvať od apríla do júla 2023. Následne pristúpime k dokončovacím prácam a zaťažovacím skúškam,“ vysvetľuje Juraj Škorvánek zo spoločnosti Ingsteel, ktorá most stavia.

most2 Čítajte viac Cyklomost v Dobrohošti sa postaví. Jeho cena prekročí 10 miliónov eur

Zámerom samosprávy je pokračovať v budovaní cyklotrás, ktoré budú spájať centrum mesta s jednotlivými mestskými časťami. S cieľom zlepšiť a skvalitniť podmienky pre cyklistov pôjde celkovo o 16 km nových cyklotrás.

V uplynulých dňoch bola mestu odovzdaná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie na trasu Hušták – Radvaň – Kráľová a zároveň bola vyhlásená verejná súťaž na projektovú dokumentáciu pre ďalšie dva kľúčové úseky. Ide o cyklistickú trasu Námestie Slobody – Sásová s dĺžkou 3,9 km a Námestie Ľ. Štúra – Tulská s dĺžkou 3,78 km, na ktoré sú už vydané územné rozhodnutia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #cyklomost #rýchlostná cesta R1 #Ingsteel
Články podľa značiek