Ceny palív majú klesať. Nafta však zostane nad benzínom

Podľa analytikov Dát bez pátosu ceny benzínu klesnú pod hranicu 1,5 eura a nafty pod 1,6 eura.

16.12.2022 20:00
pumpa slovnaft, benzin, tankovanie, nafra Foto: ,
Ceny palív by v najbližšom čase nemali stúpať.
debata (21)

Vodiči si tento rok s cenami palív užili svoje. Na jar začali raketovo stúpať a vyzeralo to tak, že priemerné ceny benzínu a nafty sa dostanú dokonca nad dvojeurovú hranicu, ako sa stalo v mnohých európskych krajinách.

Napokon na Slovensku začiatkom júla kulminovali na priemere 1,95 eura a odvtedy mierne „sínusoidným“ spôsobom klesajú. Dobrou správou je, že tento trend by sa mal udržať aj v najbližších dňoch. Vzhľadom na stále silnejúce Euro oproti americkému doláru a skokový pád ceny ruskej ropy v poslednom mesiaci by sme mali vidieť v najbližšom týždni ďalší pokles cien pohonných hmôt na čerpacích staniciach. Tvrdia to analytici z Dát bez pátosu na sociálnej sieti.

A sú aj konkrétni. Benzín by sa mal definitívne dostať pod hranicu 1,5 eura za liter, čím sa dostane blízko úrovni z konca minulého roka: 1,46 eura za liter 95-oktánového benzínu. Nafta by pre zmenu mala „podliezť“ hranicu 1,60 eur za liter a bude sa držať nad cenami benzínu. Oproti cenám z konca minulého roku, ktoré sa pohybovali na úrovni 1,36 – 1,37 eura za liter zostáva stále výrazne drahšou.

(Ak kliknete na tlačidlo „Replay“ v nižšie uvedenom grafe, ten sa prehrá od začiatku.)

Podľa analytikov zatiaľ vzhľadom na medziročne znížené kapacity výroby dieselu v EÚ a aj vzhľadom na trvalo zvýšenú spotrebu nafty v dôsledku ruskej agresie na Ukrajinu nie je možné očakávať návrat k nižšej cene nafty ako benzínu. Ich rozdiel sa ale znižuje a dnes je len niečo vyše 10 centov.

Doboru správou je aj to, že je možné očakávať silný vplyv poklesu cien palív na úroveň medziročnej inflácie v 1. štvrťroku 2023. Analytici z Dát bez pátosu odhadujú, že inflácia začne klesať z rekordne nameraných medziročných 15 percent v novembri 2022 už hneď začiatkom budúceho roku – v januári 2023.

21 debata chyba
Články podľa značiek