V Strážskom zajtra začne výstavba miliónového ‘kruháču‘. Rátajte s obmedzeniami

Objazd bude stáť na existujúcej priesečnej neriadenej križovatke ciest prvej triedy I/18 a I/74. Stavať sa bude rok.

28.02.2023 20:00
strazske Foto: , ,
Nehodovú križovatku v Strážskom nahradí kruhový objazd.
debata

V meste Strážske v okrese Michalovce sa zajtra (v stredu 1. 3.) začínajú stavebné práce súvisiace s vybudovaním novej okružnej križovatky. Vodiči sa tak budú musieť pripraviť aj na čiastočné dopravné obmedzenia, ich rozsah sa momentálne ešte spresňuje. Informovala o tom spoločnosť Eurovia SK s tým, že cena stavby je vyše 870-tisíc eur (bez DPH), objednávateľom je Slovenská správa ciest (SSC).

Nový kruhový objazd so spojovacími vetvami postavia na existujúcej priesečnej neriadenej križovatke ciest prvej triedy I/18 a I/74. Zmluvný termín realizácie je 12 mesiacov, pričom ešte pred mesiacom sme písali, že stavba by mohla byť hotová začiatkom septembra. Teraz to vyzerá tak, že bude trvať približne jeden rok, čo je aj pôvodná zmluvne dohodnutá lehota. Ide o frekventovanú križovatku, ktorá v súčasnom stave komplikuje dopravu na križujúcich sa komunikáciách v smere na Michalovce, Vranov nad Topľou či Humenné. Daným úsekom v súčasnosti prechádza denne približne 11 000 áut.

Diaľnica Čítajte viac Bude sa opravovať dôležitá križovatka D1 a R1. Pripravte sa na komplikácie

„Nový kruhový objazd bude mať vonkajší priemer 38 metrov a vnútorný priemer 24 metrov. Šírka stredového ostrovčeka bude dva metre a jazdný pruh na okruhu bude široký šesť metrov. Šírka pruhov na vjazde a výjazde z kruhového objazdu bude v jednotlivých vetvách od 3,5 do 4,5 metra. Dve spojovacie vetvy (tzv. bypassy) budú mať šírku jazdného pruhu 5,5 metra. Všetky vetvy sa budú plynulo napájať na už existujúce cestné komunikácie,“ spresnila hovorkyňa spoločnosti Eurovia SK Simona Tančáková.

Budovanie novej križovatky si vyžiada aj prekládku inžinierskych sietí. Medzi hlavné stavebné práce okrem budovania okružnej križovatky bude patriť aj úprava vstupujúcich ramien ciest I/18 a I/74. Vybuduje sa aj nový chodník pre peších, stredové ostrovčeky, deliace pásy a pribudne aj nové verejné osvetlenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #SSC #Eurovia #Strážske #cesta I/18 #nový kruhový objazd #cesta I/74
Články podľa značiek