Pribudne na semaforoch štvrtá farba? Vedci to navrhujú

Červené, oranžové a zelené svetlo v budúcnosti pravdepodobne stačiť nebude. Pribudnúť má štvrté – biele.

07.03.2023 16:00
debata (8)
Štvrtá farba na semafore by informovala vodičov... Foto: Pixabay
Semafor - štvrté biele svetlo Štvrtá farba na semafore by informovala vodičov o tom, že majú nasledovať autonómne auto pred nimi.

Je to jasné už 155 rokov, odkedy bol vo Veľkej Británii na križovatke pred londýnskym parlamentom v roku 1868 nainštalovaný prvý semafor. Mal červené a zelené svetlo, pričom červené znamenalo stop a zelené choď. Časom pribudla k dvom farbám tretia – oranžová. Tá oddeľuje červenú a zelenú fázu. V budúcnosti však tri farby pravdepodobne stačiť nebudú. Dopravní inžinieri zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne navrhujú totiž štvrté „biele svetlo“. Nemusíte sa však báť. Klasické signály na každom semafore ostanú a ich význam sa líšiť nebude. Biele svetlo by malo mať totiž súvis s autonómnymi autami.

Počítačové simulácie ukázali, že biele svetlo by skrátilo čas jazdy cez križovatky a znížilo by spotrebu paliva či energie. „Tento koncept, ktoré nazývame ,biela fáza', využíva výpočtovú kapacitu samotných autonómnych vozidiel (AV),“ hovorí Ali Hajbabaie, docent pre civilné, stavebné a environmentálne inžinierstvo. „Koncept bielej fázy zahŕňa aj nový dopravný signál, aby vodiči vedeli, čo majú robiť. Červené svetlá budú stále znamenať zastav, zelené stále choď a biele svetlá budú informovať vodičov, aby jednoducho nasledovali auto pred nimi.“

zelena sipka Čítajte viac Na semaforoch pribudla nová značka. Zásadne mení spôsob jazdy cez križovatku

Koncept bielej fázy spočíva v tom, že autonómne autá môžu bezdrôtovo komunikovať s inými autami a dopravnou infraštruktúrou, teda aj so semaformi. Keď sa bude ku križovatke blížiť dostatočný počet autonómnych áut, aktivuje sa biele svetlo. Biele svetlo je signálom, že tieto autá koordinujú svoj pohyb, aby uľahčili premávku cez križovatku. Akékoľvek neautomatizované vozidlá s vodičom za volantom by jednoducho museli nasledovať vozidlo pred nimi. Ak auto pred nimi zastaví, zastavia aj oni, ak cez križovatku prejdú, prejdú aj oni.

Keď bude v križovatke príliš veľa klasických vozidiel, teda s vodičmi, semafor sa vráti do konvenčného zeleno-oranžovo-červeného režimu. „Prenechanie časti riadenia dopravného toku autonómnym autám je relatívne nová myšlienka, nazývaná paradigma mobilnej kontroly,“ hovorí Hajbabaie. „Môže byť použitý na koordináciu prevádzky v akomkoľvek scenári zahŕňajúcom samoriadiace vozidlá. Myslíme si však, že je dôležité začleniť koncept bieleho svetla do križovatiek, pretože jasne informuje vodičov o tom, čo sa deje, a ako majú reagovať, keď sa blížia ku križovatke.

Dopravná značka - zelená šípka Čítajte viac Nová dopravná značka sa už šíri Slovenskom. Premiéru má v Bratislavskom kraji

„A aby bolo jasné, na farbe „bieleho svetla“ nezáleží. Dôležité je, aby existoval signál, ktorý vodiči jasne rozpoznajú,“ vysvetľuje Hajbabaie. Podľa neho simulácie ukázali niekoľko vecí. „Po prvé, autonómne autá zlepšujú plynulosť premávky bez ohľadu na prítomnosť bielej fázy. Po druhé, ak je prítomná aj biela fáza, plynulosť je ešte vyššia. Tým sa znižuje spotreba paliva či energie, pretože je tu menej zastavení a rozjazdov. Po tretie, čím je vyššie percento premávky na križovatke s bielou fázou, tým plynulejšia je premávka cez križovatku a tým nižšia je spotreba. “

Výskumníci uznávajú, že na novú technológiu zatiaľ nie sú pripravené ani autonómne autá, ani infraštruktúra. „Existujú však rôzne prvky koncepcie bielej fázy, ktoré by sa dali realizovať len s malými úpravami križovatiek aj existujúcich autonómnych áut,“ hovorí Hajbabaie. Domnieva sa, že navyše existuje veľa príležitostí, kde by sa dala technológia bielej fázy uplatniť už dnes. „Napríklad v prístavoch je veľa autonómnych úžitkových vozidiel, pre ktoré je obzvlášť dôležitá plynulosť dopravy. Takže tu by mohol byť priestor pre pilotný projekt,“ uzatvára expert.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #autonómne autá #križovatky #seamafory #cestná premávky
Články podľa značiek