Rýchlostná cesta R1 sa predĺži po Slovenskú Ľupču

Približne trojkilometrový úsek rýchlostnej cesty R1 by mal stáť takmer 90 miliónov eur. Výstavba by mala trvať 32 mesiacov.

31.03.2023 20:00
diaľnica Foto:
Výstavba približne trojkilometrového úseku by mala trvať 960 dní. (ilustračné foto)
debata (9)

Národná diaľničná spoločnosť vyhlásila verejnú súťaž na výstavbu úseku R1 Banská Bystrica – Slovenská Ľupča, I. etapa. Predpokladaná hodnota zákazky na realizáciu tejto približne trojkilometrovej rýchlostnej cesty je 89 320 000 eur bez DPH. Lehota na predkladanie ponúk je 30.5.2023. Pred­pokladaná lehota výstavby je 960 dní.

Stavba rýchlostnej cesty R1 Banská Bystrica – Slovenská Ľupča, I. etapa je pokračovaním rýchlostnej cesty R1 Trnava (D1) – Nitra – Žarnovica – Žiar nad Hronom – Zvolen – Banská Bystrica a prechádza katastrálnymi územiami mestských častí Banskej Bystrice – Senica a Šalková a obce Slovenská Ľupča. Začiatok stavby je v kilometri 169 na konci existujúcej rýchlostnej cesty R1 v Banskej Bystrici, koniec stavby je v mimoúrovňovej križovatke Šalková.

„Rýchlostná cesta v súčasnosti končí na konci severného obchvatu mesta pri areáli bývalej cementárne, čo spôsobuje dopravné problémy, najmä obyvateľom našej mestskej časti Šalková, ale aj ľuďom z okolitých obcí. Aj keď sme sa snažili motoristom dočasne pomôcť osadením svetelnej signalizácie, plnohodnotné trvalé riešenie stále chýbalo,“ popísal súčasné problémy koncom uplynulého roku primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

cyklomost BB Čítajte viac V Banskej Bystrici začínajú stavať cyklomost nad R1. Za vyše 3 milióny eur

Projekt podľa Noska v plnej miere v sebe zahŕňa všetky požiadavky a pripomienky mesta. „Jeho súčasťou je okrem nového trojkilometrového úseku rýchlostnej cesty po Slovenskú Ľupču aj mimoúrovňová križovatka Šalková, kruhový objazd a úplne nový most cez Hron v tejto mestskej časti a obyvateľmi požadované dopravné napojenie na priemyselný park. Dôležité je aj to, že tento projekt rovnako vyrieši problém s mostným objektom nachádzajúcim sa pred Slovenskou Ľupčou, ktorý je v havarijnom stave a akútne potrebuje rekonštrukciu,“ konkretizuje primátor.

Okrem výstavby samotného úseku plánuje NDS ešte tento rok v banskobystrickom regióne vyhlásiť verejné obstarávanie aj na výstavbu protihlukovej steny na R1 v Banskej Bystrici. Hodnotu tejto zákazky je približne na 40 miliónov eur.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba diaľnic #Národná diaľničná spoločnosť #rýchlostná cesta R1
Články podľa značiek