Na hlavnom ťahu v Kremnici pribudnú tri svetelné križovatky

Cez Kremnicu za 12 hodín prejde po ceste I/65 takmer 8-tisíc áut. Situácia sa stala neúnosnou najmä pre chodcov.

04.04.2023 20:00
SR Kremnica petícia I/65 bezpečnosť doprava BBX Foto:
Situácia na štátnej ceste I/65 na ťahu Kremnicou je už dlhšie neúnosná. V roku 2021 dokonca mesto zorganizovalo petíciu za jej riešenie.
debata (1)

Na ceste I/65 v Kremnici pribudne trojica svetelných križovatiek. Slovenská správa ciest (SSC) plánuje v rámci investície, ktorej cieľom je upokojenie dopravy v meste, na hlavnom ťahu vybudovať aj ďalšie prvky smerujúce k zvýšeniu bezpečnosti dopravy. Vyplýva to z oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania, zverejneného vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

Je to nutné, pretože situácia v meste je neúnosná. Kremnica na svojom webe informuje o dopravnom prieskume, ktorý na konci októbra v roku 2021 ukázal, že v 12– hodinovom časovom úseku (od 6:00 do 18:00) prešlo po ceste I/65 na stanovenom úseku až 7711 vozidiel, z nich tvorili veľkú časť nákladné autá a kamióny.

mytna R2 most Čítajte viac Situácia je vážna. Diaľničiari sa vyjadrili k uzavretému mostu na R2

preto sa dopravná situácia v meste a najmä na ceste I/65 a v jej bezprostrednom okolí zásadne zmení. Tou najväčšou zmenou bude, že na zmienenej ceste pribudne trojica svetelne riadených križovatiek, skoordinovaných do zelenej vlny s cieľom dosiahnuť dodržiavanie povolenej rýchlosti. Pribudnú aj svetelne riadené prechody pre chodcov, jazdné pruhy sa zúžia a upraví sa smerové vedenie v miestach prechodov pre chodcov s cieľom znížiť rýchlosť vozidiel. Popritom sa doplnia aj ochranné ostrovčeky pre chodcov a dobudujú sa chodníky pozdĺž cesty I/65.

„Cieľom rekonštrukcie existujúceho úseku cesty I/65 je navrhnutie takých stavebno-technických opatrení, aby vozidlá prechádzajúce intravilánovým úsekom mesta Kremnica neboli schopné prekračovať maximálnu dovolenú rýchlosť a aby bolo umožnené chodcom bezpečne prechádzať na určených miestach cez cestu I/65,“ priblížila SSC v oznámení. Uchádzači o zákazku môžu svoje ponuky predkladať do 27. apríla.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnica #SSC #rekonštrukcia cesty #cesta I/65
Články podľa značiek