Opravujú ďalšie mosty. S komplikáciami rátajte v Kežmarku, Poprade a v Smižanoch

Opravy mosta sa dočkajú v Kežmarku, rekonštruuje sa most medzi Popradom a Spišskou Teplicou a uzavreli aj most v Smižanoch.

12.04.2023 20:00
oprava mostu Foto:
Opravy mostov sa na Slovensku rozbiehajú naplno.
debata (2)

Opravy mostov sa po skončení zimy naplno rozbiehajú. Pre niekoľkými dňami sme písali, že nekonečná rekonštrukcia mosta v Kežmarku bude čoskoro pokračovať.

„Nekonečná“ rekonštrukcia mostu v Kežmarku

V marci minulého roku začala oprava pôvodného mosta, hotová mala byť do konca roku 2022. Súťaž vyhrali Cestné stavby Liptovský Mikuláš, ktoré postavili dočasný most. Následne objednávateľovi stavby, ktorým je Slovenská správa ciest (SSC) listom oznámili, že došlo k odpredaju časti podniku, a že tým prešli všetky práva a povinnosti vyplývajúce zo zmluvy o dielo na nástupnícku spoločnosť ZEDA.

Tú SSC požiadala o predloženie všetkých relevantných dokumentov, dokazujúcich, že pre dokončenie stavby spĺňa všetky podmienky, ekonomické, rovnako ako odborné. Spoločnosť ZEDA tak nespravila, následne Slovenská správa ciest práce na moste do vyriešenia situácie pozastavila. Spoločnosť ZEDA ju vyriešila tak, že sa zbalila a zo stavby odišla.

A tak začal celý kolotoč s verejným obstarávaním nanovo. To sa napokon podarilo a oprava mosta na by mala čoskoro pokračovať. Slovenská správa ciest už podpísala zmluvu so zhotoviteľom, ktorým je skupina dodávateľov C.M.R. – MBM Kežmarok na čele so spoločnosťou MBM-GROUP.

Zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv vyplýva, že práce by mali trvať deväť mesiacov od odovzdania staveniska a náklady sa vyšplhajú na takmer 1,8 milióna eur s DPH. Rekonštrukcia mostného objektu by mala pokračovať zhruba o mesiac.

Oprava mosta medzi Popradom a Spišskou Teplicou

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja na svojom webe informuje o pokračovaní rekonštrukcie 57-ročného mostu M3373 (č. 3065–001), ktorý je dôležitou cestnou spojnicou mesta Poprad a obce Spišská Teplica.

Pomerne rozsiahla oprava za vyše 430-tisíc eur (financuje ju Prešovský samosprávny kraj) zahŕňa vybúrania existujúcej nosnej konštrukcie mosta, vybudovania novej nosnej konštrukcie z prefabrikovaných nosníkov a preložky odberných elektrických zariadení. Okrem toho sa kompletne obnoví vozovka a vodorovné dopravné značenie.

Počas realizácie stavebných prác, ktoré potrvajú do júla 2023, platia na danom úseku dopravné obmedzenia v podobe čiastočnej uzávery cesty. Doprava, ktorá je obojsmerne vedená striedavo v jednom jazdnom pruhu, je regulovaná prenosným dopravným značením s využitím svetelnej signalizácie. Účastníci cestnej premávky musia počítať aj so zníženou povolenou rýchlosťou 30 km/h.

Úhorná. most, oprava cesty Čítajte viac Začína obnova cesty medzi Badínom a B. Bystricou. Opravia sa aj dva mosty

Do konca septembra je uzavretý most v Smižanoch

Most na Smrekovej ulici v Smižanoch v okrese Spišská Nová Ves je utorka (11. 4.) uzavretý. Informovala o tom obec s tým, že dôvodom uzávery je oprava a rozšírenie mostného objektu „Predpokladaný termín ukončenia prác je do 30. septembra. Ak budú práce ukončené skôr, most bude otvorený do užívania aj pred týmto termínom,“ informovala obec s tým, že obchádzkové trasy povedú po uliciach Tatranská, Iliašovská a Štefánikova. Samospráva v tejto súvislosti žiada o rešpektovanie prenosného dopravného značenia. V prvých dňoch budú dopravu riadiť príslušníci obecnej polície.

„Lávka pre peších bude počas rekonštrukcie otvorená. Vzhľadom na blízkosť stavebných prác žiadame chodcov o zvýšenú opatrnosť pri prechode okolo staveniska,“ upozorňuje samospráva. Doprava na moste neďaleko športového areálu bude po obnove vedená v oboch smeroch. Súčasťou opravy bude následne aj rekonštrukcia vozovky na Staničnej ulici, ktorá by sa mala začať od 15. mája.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #rekonštrukcia mosta #kežmarok #smižany #oprava mosta
Články podľa značiek