Začína obnova cesty medzi Badínom a B. Bystricou. Opravia sa aj dva mosty

Vodiči sa musia pripraviť na obmedzenia. Premávka vždy povedie minimálne v jednom jazdnom pruhu a bude riadená svetelnou signalizáciou.

06.04.2023 20:00
Úhorná. most, oprava cesty Foto:
Oprava cesty I/69 začína v týchto dňoch, trvať by mala predbežne až do septembra. (Ilustračné footo)
debata (1)

Na ceste I/69, ktorá spája obec Badín a mesto Banskú Bystrica, sa začala rekonštrukcia úseku dlhého vyše tri kilometre. Jej súčasťou bude aj oprava dvoch mostov, celková suma by mala byť 2,5 milióna eur bez DPH.

Vodiči sa musia pripraviť na čiastočné dopravné obmedzenia, no výstavba bude prebiehať za plnej premávky. Doprava povedie vždy minimálne v jednom pruhu obojsmerne a po etapách. Riadiť ju bude svetelná signalizácia a dočasné dopravné značenie. Termín ukončenia výstavby je plánovaný na september tohto roku.

V rámci stavebných prác odfrézujú pôvodnú vozovku a zhotovia nové asfaltové vrstvy so zachovaním šírkového usporiadania na celom úseku. Obnovia tiež odstavné plochy, prídavné pruhy či odvodňovacie zariadenia. Počíta sa aj s rekonštrukciou existujúcich priepustov a s vyčistením cestných rigolov. Na niektorých miestach zároveň osadia nové cestné obrubníky. Vymenia zábradlia, zvodidlá a osadia smerové stĺpiky. Na záver zhotovia vodorovné dopravné značenie a doplnia zvislé značenie.

Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec Čítajte viac Z nedokončenej diaľnice D3 sa stáva hanba Slovenska

„Na úseku zrekonštruujeme aj dva mosty, ktoré sa nachádzajú priamo v Banskej Bystrici. Prvý s dĺžkou osem metrov a šírkou 11,2 metra prevádza cestu I/69 ponad Rakytovský potok. Na moste sa odfrézuje obrusná vrstva vozovky, odstráni uchytená vegetácia a náletové dreviny v jeho okolí. Druhý most, dlhý 8,43 metra a široký 9,2 metra vedie ponad potok Kremnička. Jeho rekonštrukcia sa začne odstránením všetkých častí mostného zvršku a vybúrajú sa tiež časti úložných prahov. Tie ako aj nosníky mosta, spriahajúca doska a mostný zvršok sa zrealizujú nanovo,“ vysvetlila Simona Tančáková, hovorkyňa spoločnosti Eurovia SK, ktorá bude projekt realizovať.

Cieľom modernizácie úseku, ktorý je v tejto lokalite súbežný s rýchlostnou cestou R1, je zvýšenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Rekonštrukciou a sanáciou odvodňovacích zariadení sa zlepšia aj odtokové pomery zrážkových vôd.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cesta I/69 #oprava cesty. oprava mostu #dopravné obmedzenia v Banskej Bystrici
Články podľa značiek