V Bratislavskom kraji by mali vzniknúť dve nové železničné trate. Pozrite si mapy

Memorandum o spolupráci na príprave nových tratí podpísali predstavitelia Ministerstva dopravy, Bratislavského samosprávneho kraja a ŽSR.

27.04.2023 20:00
ZSSK: Dostali príspevok 76 284 000 eur Foto:
Komplikovanú dopravnú situáciu v Bratislave a jej okolí by mali pomôcť vyriešiť nové vlakové trate. (il. foto)
debata (6)

Komplikovanú dopravnú situáciu v Bratislave a jej okolí by mohli pomôcť zjednodušiť dve nové regionálne železničné trate – z Vajnor do Pezinka a z Lamača do Lozorna. Prestavbou by mala prejsť aj železničná stanica vo Vajnoroch. Memorandum o spolupráci na príprave týchto projektov podpísali štatutári Ministerstva dopravy, Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Informuje o ňom BSK na svojom webe.

Plánovaná nová železničná trať Vajnory – Pezinok

zväčšiť Plánovaná nová železničná trať Vajnory – Pezinok Foto: Bratislavský samosprávny kraj
trat pezinok Plánovaná nová železničná trať Vajnory – Pezinok

Prvá z nich Prvou by mala viesť z mestskej časti Bratislava-Vajnory do Pezinka cez Chorvátsky a Slovenský Grob. V rámci toho by mala byť zrekonštruovaná aj už spomínaná železničná stanica Bratislava-Vajnory.

Cieľom štúdie uskutočniteľnosti je navrhnúť možnosti a posúdiť uskutočniteľnosť variantných riešení novej elektrifikovanej železničnej trate, určenej predovšetkým pre osobnú dopravu, prepájajúcou centrum Bratislavy, cez Vajnory a obce Čierna Voda, Chorvátsky Grob, Slovenský Grob, Viničné do Pezinka, s napojením na existujúcu sieť na trať Bratislava – Galanta v ŽST Vajnory, resp. východnej od nej a na trať Bratislava – Trnava v ŽST Pezinok.

Plánovaná nová železničná trať Lamač – Lozorno

zväčšiť Plánovaná nová železničná trať  Lamač – Lozorno Foto: Bratislavský samosprávny kraj
trat lozorno Plánovaná nová železničná trať Lamač – Lozorno

Druhá nová železničná trať by mala viesť z Lamača cez Záhorskú Bystricu a Stupavu až do Lozorna. Cieľom štúdie uskutočniteľnosti je pri tomto projekte navrhnúť možnosti a posúdiť uskutočniteľnosť variantných riešení pre priame prepojenie Bratislavy so Stupavou a Lozornom elektrifikovanou železničnou traťou v novej polohe, s napojením na existujúcu sieť zo ŽST Lamač, resp. severne od tejto železničnej stanice a s napojením na trať Zohor – Plavecký Mikuláš, s primárnym zámerom zlepšenia obsluhy a dostupnosti tohto územia regionálnou osobnou železničnou dopravou.

Zmienené projekty výstavby nových železničných tratí majú prispievať k rozvoju integrovaného dopravného systému vrátane možnej optimalizácie železničnej dopravy ako chrbticového systému pre prímestskú dopravu. Navrhované projekty sú aj súčasťou Plánu udržateľnej mobility Bratislavského samosprávneho kraja, v sekcii „železničná doprava – časová úroveň do roku 2035“. Čo je veľkou výhodou, počítajú s nimi územné plány BSK ako aj dotknutých miest a obcí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaková doprava #integrovaná doprava #železničné trate
Články podľa značiek