V USA otvorili najväčšiu ‘pumpu‘ na svete. Má 120 stojanov

Písať o čerpacích staniciach sa zdá byť dnes rúhaním. Ale táto sa obísť nedá. Nová „pumpa“ spoločnosti Buc-ee’s dokáže totiž denne obslúžiť viac ako 34 000 áut. Väčšiu na svete nenájdete.

07.07.2023 12:00
Čerpacia stanica Buc-ee’s - najväčšia na svete Foto:
Nová čerpacia stanica Buc-ee’s je väčšia ako ihrisko pre americký futbal. Naraz na nej môže tankovať 120 áut.
debata

Spoločnosť Buc-ee’s nemá extra dlhú históriu. Prvú čerpaciu stanicu s týmto názvom a dnes už neodmysliteľným maskotom bobra otvorila len v roku 1982. Za jej raketovým úspechom stáli najčistejšie toalety v celých USA, fantastické jedlo a nadštandardné možnosti nákupov. Vlastne nie je jasné, či sú čerpacie stanice Buc-ee’s viac obchodnými centrami s možnosťou tankovania, alebo skôr „pumpy“ s možnosťou nakupovania. Navyše Buc-ee’s zakázal na svojich čerpačkách vjazd veľkým kamiónom. Táto taktika Buc-ee’s vyšla. Spoločnosť rýchlo expandovala z Texasu do ďalších amerických štátov. Napríklad do Georgie, na Floridu, do Kentucky, Južnej Karolíny a do Tennessee.

Pumpy nadránom miestom zločinov. Pozrite sa, čo sa môže stať!

Video
Čerpacia stanica GAS - Slovensko Čítajte viac Fastco: 9 najkrajších 'púmp' sveta. Jedna z nich je na Slovensku

A práve nedávno otvorila v Tennessee svoju novú vlajkovú loď – doteraz najväčšiu čerpaciu stanicu. Vlastne najväčšiu čerpaciu stanicu na svete. Spolu s oddychovou a nákupnou zónou sa rozkladá na ploche 6 875 štvorcových metrov, čo je viac ako plocha ihriska pre americký futbal. Je vybavená až 120 tankovacími stojanmi na benzín a naftu. Ak by autám stačilo na natankovanie päť minút, dokázala by obslúžiť viac ako 34 000 vozidiel denne. Nezabudlo sa ani na majiteľov elektromobilov. Je tu 20 nabíjacích stojanov. V porovnaní s kapacitou stojanov na klasické palivo ide ale o minoritnú službu. Čerpacia stanica pracuje sedem dní v týždni a 24 hodín denne. Vrátane umývacej linky s dĺžkou 76,2 metra.

Pumpy Buc-ee’s sú známe skvelo vybavenými... Foto: Buc-ee’s
Čerpacia stanica Buc-ee’s - najväčšia na svete Pumpy Buc-ee’s sú známe skvelo vybavenými obchodmi a vynikajúcim jedlom. Vrátane koláčov, ktorých recept, mimochodom, pochádza z bývalého Československa.

Pre mnohých môže byť návšteva na takejto stanici priam turistickou atrakciou. A ešte sa tu dá lacno natankovať. Jeden galón benzínu stojí 2,84 dolára, čo je 75 centov za liter (0,69 €). Nafta stojí 3,12 dolára za galón – iba 82 centov (0,75 €). Najväčšia čerpačka sveta sa nachádza sa na ťahu Interstate 40 neďaleko Knoxville a zamestnáva 350 ľudí. Spoločnosť Buc-ee’s však nespí na vavrínoch a plánuje expanziu do ďalších štátov. Na rade sú Colorado, Louisiana, Mississippi, Missouri, Virginia a Wisconsin. Už teraz spriada Buc-ee’s plány na ešte väčšiu prevádzku, ktorá vyrastie pri Lulingu v Texase. Zaberie plochu 6 986 štvorcových metrov. Aj tu plánuje ponúkať pre staršie autá benzín bez obsahu etanolu. V poradí bude už 59.

Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Čítajte viac Ako ušetriť desiatky eur na benzíne cestou do Chorvátska? Zo Slovenska vyrazte s poloprázdnou nádržou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tankovanie #čerpacia stanica
Články podľa značiek