Vo Vysokých Tatrách otvárajú bezplatné záchytné parkovisko

Parkovisko sa nachádza v areáli bývalého Eurocampu na začiatku Tatranskej Lomnice. Jeho kapacita je približne 450 áut.

14.07.2023 18:00
parkovisko tatry Foto:
Parkovisko má kapacitu 450 áut.
debata (3)

Bezplatné záchytné parkovisko pre motorizovaných návštevníkov Vysokých Tatier spúšťa Prešovský samosprávny kraj (PSK) spolu s mestom Vysoké Tatry v areáli bývalého Eurocampu na začiatku Tatranskej Lomnice. Pre turistov smerujúcich najmä na Bielu vodu bude od pondelka (17. 7.) z parkoviska zároveň zavedená autobusová kyvadlová doprava podľa platnej tarify.

Problém s parkovaním v Tatrách sa podľa predsedu PSK Milana Majerského prejavuje osobitne v súčasnosti pri rekonštrukcii úsekov takzvanej Cesty Slobody. „Náklady PSK aj v súčte so zakúpeným dopravným značením a peniazmi na prepravu budú tvoriť okolo 100 000 eur, ale chceme tým dať najavo turistom, že nám na nich záleží a že ich nechceme vyháňať z Vysokých Tatier ani počas tejto sezóny,“ uviedol k projektu odstaveného parkoviska.

Tatranská Altamira: Aj u nás žili pravekí lovci
Video

Primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák poukázal na dlhodobo zlú situáciu z hľadiska bezpečnosti s parkovaním na Bielej vode, kde autá stáli na oboch stranách cesty a prechádzali tadiaľ turisti. Privítal riešenie s kyvadlovou dopravou a záchytným parkoviskom, ktoré má podľa neho do 450 miest s možnosťou ďalšieho rozšírenia. „Pevne veríme, že to bude nastálo, nebude to len počas letnej sezóny. Do konca septembra to bude denne, na konci septembra to vyhodnotíme podľa toho, aká bude vyťaženosť tých spojov a parkoviska,“ povedal. Ide podľa neho o pilotný projekt, ktorý by chceli zaviesť aj v ďalších tatranských lokalitách.

Kyvadlová doprava z parkoviska bude premávať cez Tatranskú Lomnicu na Tatranské Matliare a Bielu vodu ráno v 20– a následne 40-minútových intervaloch.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Prešovský samosprávny kraj #parkovanie v Tatrách
Články podľa značiek