Po pomalšom rozbehu nabrala rekonštrukcia mosta pri Zemplínskej Šírave spád

Stavenisko bolo zhotoviteľovi odovzdané už koncom roku 2021, no kvôli rôznym komplikáciám sa termín začiatku prác opakovane odďaľoval.

18.07.2023 18:00
SR Vinné most rekonštrukcia doprava M6860 KEX Foto:
Práce na rekonštrukcii mosta cez nápustný kanál do Zemplínskej Šíravy - stav na koniec mája 2023.
debata (1)

Košický samosprávy kraj (KSK) pokračuje v rekonštrukcii mosta M6860 cez nápustný kanál do Zemplínskej šíravy v katastri obce Vinné, v okrese Michalovce. Most z roku 1966 bol zaradený do stavebno-technického stavu VI zo siedmych stupňov, čo znamená veľmi zlý. Odovzdanie staveniska zhotoviteľovi prác prebehlo už koncom roku 2021, no kvôli rôznym administratívnym prekážkam a komplikáciám v priebehu rekonštrukcie sa termín začiatku stavebných prác odďaľoval.

„Hneď v úvode nás zabrzdil neschválený povodňový plán, čo malo za následok posun všetkých pôvodne stanovených termínov, rovnako tak získanie stavebného povolenia, ktoré sa nám podarilo získať až koncom apríla 2022. Dúfam a pevne verím, že komplikáciám je nateraz koniec a Zemplínčania onedlho budú môcť prechádzať po ďalšom bezpečnom moste v ich regióne,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka na webovej stránke kraja.

Video: Ako vyzerá prejazd novým Pelješackým mostom v Chorvátsku
Video

Najvážnejšie poruchy mosta sa nachádzali na nosnej konštrukcii, na ktorej bol lokálne porušený betón a obnažené nosníky, tiež napadnuté koróziou. Porušená bola aj hydroizolácia mostovky. Na spodnej stavbe sa nachádzali viditeľné stopy po abrázii tečúcou vodou prívodného kanála. Poškodený bol aj úložný prah podpery s rozpadnutým betónom na viacerých miestach.

Aktuálne zhotoviteľ na moste osadil lešenie okolo stredového piliera a opôr. Prebehlo búranie pôvodného železobetónového úložného prahu podpery na požadovanú výšku a viazanie výstuže úložného prahu na dvoch mostných oporách.

Po odstránení časti spodnej stavby budú vybudované nové úložné prahy na oporách a medziľahlej podpere. Pôvodné poškodené nosníky sa nahradia novými, vopred predpätými nosníkmi spolu s novou spriahajúcou doskou. Na moste pribudne nový mostný zvršok, vrátane izolačného systému mosta a sanované budú aj priľahlé oporné múry. Zrekonštruovaná bude aj cesta v dĺžke 20 metrov pred a za mostom.

Na štvorprúdovej ceste II/582, kde sa práce realizujú, je znížená rýchlosť jazdy a doprava presmerovaná na druhú časť tejto komunikácie – v mieste realizácie stavebných prác, v dĺžke približne 500 metrov, bez akéhokoľvek zdržania. Rozpočet projektu je 420 818 eur a most by mal byť sprejazdnený do konca roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košický samosprávny kraj #most M6860 #most cez Zemplínsku šíravu
Články podľa značiek