Taliani chcú klepnúť po prstoch leteckým spoločnostiam. Vraj špekulujú s cenami leteniek

Ceny leteniek za vnútroštátne lety sa v prvom polroku 2023 zvýšili o 43 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

24.07.2023 18:00
lietadlo, letisko, vystupovanie, pasažieri Foto:
Talianska vláda teraz plánuje zakročiť proti prepravcom, ktorí zvyšujú ceny v čase, keď sú lietadlá na vrchole turistickej sezóny takmer úplne naplnené. (Ilustračné foto.)
debata (2)

Talianov a turistov, ktorí chcú cestovať po krajine, obmedzujú prudko zvýšené náklady v leteckej doprave. Ceny leteniek za vnútroštátne lety sa v prvom polroku 2023 zvýšili o 43 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, oznámil taliansky štatistický úrad Istat. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Bombardér B-21 Raider: Svet také lietadlo ešte nevidel

Talianska vláda teraz plánuje zakročiť proti prepravcom, ktorí zvyšujú ceny v čase, keď sú lietadlá na vrchole turistickej sezóny takmer úplne naplnené. Zvýšenie cien leteniek bolo vzhľadom na pokles cien pohonných hmôt neodôvodnené, uviedol vládny úrad zodpovedný za kontrolu cien. Vládnu iniciatívu privítalo združenie na ochranu spotrebiteľov Codacons. Jeho predseda Carlo Rienzi vyzval úrad pre ochranu hospodárskej súťaže, aby preveril možné tajné cenové dohody medzi leteckými spoločnosťami.

Leteckí prepravcovia ITA Airways, Ryanair, EasyJet a WizzAir odôvodnili zvýšenie cien mimoriadnymi nákladmi, ktoré im vznikli v minulom roku, keď boli ceny palív dvojnásobne vyššie v porovnaní s rokom 2021.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #nízkonákladové aerolínie #ceny leteniek
Články podľa značiek