Česi skokovo zdražili naftu. Je ale stále lacnejšia ako u nás

V Česku 1. augusta zvýšili spotrebnú daň na naftu. Na niektorých čerpacích staniciach tak poskočila jej cena z večera do rána aj o 2,2 koruny.

02.08.2023 18:00
debata (1)
Česi si doteraz užívali nízku cenu nafty. Teraz... Foto: Benzina-Orlen
Benzina-ORLEN-premiova-paliva-2 Česi si doteraz užívali nízku cenu nafty. Teraz sa ale jej dočasne znížená daň vrátila na pôvodnú úroveň.

Českí motoristi boli v utorok ráno zaskočení vyššími cenami nafty na čerpacích staniciach. Na niektorých sa cena nafty dostala aj na úroveň 35,70 Kč (1,49 eura). To je približne o dve koruny viac ako v pondelok. Cena nafty síce vzrástla aj na Slovensku, no u našich západných susedov to ovplyvnil aj ďalší faktor. Český prezident Petr Pavel totiž podpísal novelu zákona o spotrebnej dani, ktorá zvýšila daň na úroveň platnú do vlaňajšieho júna.

Zníženie sadzby dane vlani navrhla vláda pre vtedajšie vysoké ceny, aby uľavila dopravcom. Znížená sadzba mala pôvodne platiť až do konca tohto roka. Na pôvodnú úroveň sa teda vracia o niekoľko mesiacov skôr. Česká vláda to zdôvodnila hlavne upokojením cien a tiež snahou získať viac peňazí do štátneho rozpočtu. Druhým dôvodom zdraženia je aktuálne rastúca cena benzínu a nafty na zahraničných trhoch.

Martin Bartošovič, nafta Čítajte viac Slovenská firma zarába na skladovaní plynu zahraničiu. Jej zisky prekonali očakávania

To napokon pre ČTK potvrdil hovorca čerpacích staníc MOL Martin Pavlíček: „Dôvodom zdražovania bol nielen návrat dane na úroveň z roku 2022, ale aj v posledných týždňoch zaznamenaný výrazný nárast nákupnej ceny.“ Ak teda bude tento trend pokračovať, môžu ceny ďalej rásť, a to aj v prípade benzínu. Podľa ČTK sa ceny na niektorých „čerpačkách“ zvýšili aj o dve koruny na liter. Ako príklad uvádza agentúra čerpaciu stanicu na Žižkove, kde cena vzrástla z 35,50 Kč (1,40 €) na 35,70 Kč (1,49 €).

K zdražovaniu nafty dochádza aj na Slovensku. V priebehu júla sa cena nafty zvýšila z 1,40 eura aj na viac ako 1,54 eura. „Ceny ropy vzrástli vinou rozhodnutia Saudskej Arábie znížiť ťažbu ropy od augusta o milión barelov denne a tiež rozhodnutia Ruska znížiť vývoz od augusta o 500-tisíc barelov denne,“ vysvetlil komoditný analytik Lukáš Lipovský. Tak či tak tankujeme naftu lacnejšie ako vlani, keď vplyvom vojny na Ukrajine dosahovala v letných mesiacoch roka 2022 cenu až 1,86 eura za liter.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #nafta #PHM #ceny palív #ceny PHM #motorová nafta
Články podľa značiek