Legendárna česká Benzina končí. Poliaci o zachovanie značky záujem nemajú

Benzina bola najväčšou sieťou "čerpačiek" v Česku, jej trhový podiel sa blížil hranici 25 percent.

17.08.2023 12:00
benzina Foto:
Značka Benzina vznikla v roku 1953, národný podnik Benzina v roku 1958.
debata

Len málokto nepozná legendárnu českú sieť čerpacích staníc Benzina, ktorá je aktuálne (ako Orlen – Benzina) aj najväčšou sieťou „čerpačiek“ u našich západných susedov. A niet sa ani čo diviť, existuje totiž dlhšie, než je väčšina z nás na svete. Samotná značka vznikla v roku 1953, takže oslavuje 70 rokov svojej existencie. Ide však o „neslávnu oslavu“, pretože na trhu končí – aspoň pod týmto názvom.

Benzina je nástupca podniku Benzinol, ktorý v niekdajšom Československu vznikol znárodnením siete čerpacích staních BZ, do roku 1938 ich bolo už vyše tisíc. (Hovorí sa, že aj samotný názov Benzina odkazuje na pôvodnú sieť čerpacích staníc BZ, čo je skratka jej zakladateľov – Bratři Zikmundové, zal. 1920).

Čerpacie stanice Benziny budú fungovať už ako... Foto: Benzina
benzina1 Čerpacie stanice Benziny budú fungovať už ako Orlen.

Benzina patrila do českej rafinérskej skupiny Unipetrol, kde bol Polski Koncern Naftowy Orlen (PKN Orlen) od roku 2005 väčšinovým akcionárom a v roku 2018 sa stal jej jediným vlastníkom. A tak sa celá sieť čerpacích staníc Benzina dostala do rúk Poliakom. Hneď v nasledujúcom roku začala transformácia a na prvých čerpacích staniciach sa vedľa tradičného loga Benziny s koníkom začalo objavovať logo poľskej skupiny Orlen.

Tá má totiž primárny záujem rozvíjať vlastnú značku do podoby silnej medzinárodnej siete (aktuálne Poľsko, Česko, Maďarsko, Slovensko, Nemecko a pobaltské štáty, vyše 3 200 čerpacích staníc) a nie podporovať lokálne siete.

Olivederči": sieť čerpačiek Oliva sa lúči. Mení sa meno a aj majiteľ
Video

Logo Orlenu je aktuálne dominantné len približne na 50 z takmer 440 „čerpačiek“ Benziny v Česku. Do konca tohto roku by sa však malo objaviť až na 370, čo je obrovský rebranding. Posledné čerpacie stanice Benziny by z Česka mali zmiznúť na prelome rokov 2024 a 2025, čím sa jedna z najstarších značiek čerpacích staníc v našich končinách stane definitívne minulosťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čerpacia stanica #Benzina #Orlen #Benzinol
Články podľa značiek