Už na jeseň budú po Bratislave jazdiť desiatky nových električiek a hybridných trolejbusov

Dopravný podnik mesta Bratislava nakúpil hybridné trolejbusy, ktoré sú plne bezemisné, a vynovené električky s lepšou výbavou.

23.08.2023 18:00
Nové električky a hybridné trolejbusy Foto:
Prvá nová električka by mohla byť nasadená do premávky už v polovici septembra, nové trolejbusy na prelome októbra a novembra.
debata (3)

Dopravný podnik Bratislava (DPB) ešte minulý rok zakúpil dokopy 30 nových bratislavských električiek, 20 jednosmerných a 10 obojsmerných a 50 hybridných trolejbusov všetkých dĺžkových kategórií. Do Depa Jurajov dvor (Trnávka) už boli dodané prvé kusy jednosmerných električiek a nový hybridný kĺbový trolejbus so špeciálnou letiskovou výbavou (stojany na batožinu). Keďže sú obe vozidlá prototypmi, do premávky budú nasadené až po vykonaní potrebných skúšok a homologizácie. Informoval o tom DPD na svojom webe.

„Tento rok potvrdzujeme našu pozíciu inovačného lídra v oblasti verejnej dopravy na Slovensku. Tridsať nových električiek pre cestujúcich MHD v Bratislave prináša skokovité zlepšenie komfortu aj vďaka ich bezbariérovosti a výkonnej klimatizácii. Nové hybridné trolejbusy nám zase dávajú možnosť zmeniť niektoré doterajšie autobusové linky na ekologickejšie trolejbusové. Zároveň, vďaka duálnemu pohonu umožňujúcemu časť jazdy aj mimo trolejbusovej siete, získavame slobodu pri plánovaní dopravy alebo mimoriadnych udalostiach,“ povedal Martin Rybanský, predseda predstavenstva DPB.

Nové električky a hybridné trolejbusy
Nové električky a hybridné trolejbusy
+4Nové električky a hybridné trolejbusy

Nové jednosmerné električky budú v upravenej verzii Škoda ForCity Plus 29T3 s dĺžkou viac ako 32 metrov. Ich karoséria je tuhšia, zmenou prešla aj predná a zadná maska vozidla, svetlá sú full-LED. Okrem toho dostali novší informačný systém. Vozidlá sú vyrábané v Českej republike.

Úplnou novinkou v uliciach hlavného mesta bude 23 kusov 18-metrových hybridných trolejbusov Škoda 27 Tr s karosériou Solaris. Oproti doposiaľ prevádzkovaným hybridným trolejbusom nastáva zmena v doplnkovom pohone, keď dieselový agregát nahrádzajú batérie nabíjané priamo z trakčnej siete. Vozidlá sú tak bezemisné a DPB vďaka nim môže v budúcnosti zmeniť autobusovú linku 61, spájajúcu Hlavnú stanicu a letisko, na trolejbusovú.

Nakoľko ide o úplne nové typy vozidiel, električky a trolejbusy čaká ešte proces homologizácie, teda schvaľovania, počas ktorého sú overované technické a jazdné vlastnosti najprv bez cestujúcich. Školení pracovníci absolvujú s vozidlami predpísaný počet jázd a kilometrov. Prvá nová električka by mohla byť nasadená do premávky s cestujúcimi už v polovici septembra, nové trolejbusy odvezú prvých cestujúcich na prelome októbra a novembra tohto roka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #električky #Dopravný podnik Bratislava #DPB #hybridné trolejbusy
Články podľa značiek