Tunel Bikoš má za sebou ‘skúšku ohňom‘

V tuneli Bikoš testovali schopnosti záchranných zložiek a aj použitých technológií pri nehode troch áut, vrátane požiaru.

19.09.2023 20:00
Titulna R4 Foto:
V tuneli Bikoš testovali technológie a aj schopnosti záchranných zložiek poradiť si s komplikovanou nehodou.
debata

Tunel Bikoš je už prakticky hotový. Na severnom obchvate Prešova, ktorý je súčasťou rýchlostnej cesty R4, ktorého súčasťou tunel je, momentálne prebiehajú finálne práce, pričom pre motoristov slávnostne sprístupnia cestu 25. septembra. Deň pred slávnostným otvorením sa bude môcť verejnosť prísť pozrieť počas Dňa otvoreného tunela aj priamo do tunela a prejsť sa ním.

Aktuálne sa už v ňom testujú inštalované technológia aj vrátane toho, ako sú schopné vysporiadať sa s krízovými situáciami. Takou je aj dopravná nehoda nákladného vozidla s osobným autom, vrátane požiaru, ktorú v ňom začiatkom týždňa nasimulovali. Taktické cvičenie preverilo reakčné schopnosti záchranných zložiek, pripravenosť a zručnosť tunelových operátorov NDS a postupy v praxi pri dopravnej nehode a požiari. Taktiež preverilo priestorové možnosti tunela.

obchvat Presova Čítajte viac Dobrá správa: severný obchvat Prešova sprístupnia motoristom o necelý mesiac

Do cvičenia boli zapojené celkovo tri hasičské jednotky s 18 príslušníkmi hasičského zboru. Hasiči čelili rôznym prekážkam: jeden účastník nehody mal bolesti chrbtice, ďalší zlomenú nohu, jedna osoba bola ťažko ranená a zakliesnená a jeden účastník bol bez zranení. Dôraz sa však pri cvičení kládlo na zvládnutie situácie súvisiacej s požiarom.

Fingovanú dopravnú nehodu zapríčinila zrážka osobného automobilu a nákladného vozidla, ktoré sa práve snažilo vyhnúť prekážke v podobe odstaveného vozidla. Odstavené vozidlo s neznámou poruchou medzičasom začalo horieť. Popri štyroch hlavných účastníkov nehody museli hasiči bezpečne evakuovať aj ďalších 8 osôb, ktorí sa tiež nachádzali v tuneli v čase jeho uzatvárania. Ťažiskom práce záchranných zložiek pri tejto fingovanej nehode bola najmä záchrana a evakuácia účastníkov dopravnej nehody počas požiaru.

Tunel Bikoš je súčasťou úseku R4 Prešov, severný obchvat I. etapa. Je to dvojrúrový tunel s dĺžkou takmer 1,2 kilometra. Maximálna rýchlosť v tomto tuneli bude 100 km/h a denne by ním prejsť 15 000 vozidiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R4 #severný obchvat Prešova #tunel Bikoš
Články podľa značiek