V Žiline vymenia takmer 3 800 lámp. Na nových budú aj sčítače dopravy a radary

V rámci projektu budú k lampám pripojené meteo senzory, pohybové senzory, SOS tlačidlá, sčítače dopravy a radary.

03.10.2023 18:00
SR Senec osvetlenie mestské LED energie úspory BAX Foto:
Staré výbojkové svietidlá vymenia v Žiline za nové úsporné LED lampy. (ilustračné foto)
debata (7)

Žilinská samospráva práva začala s masívnym projektom výmeny verejného osvetlenia za približne 3,2 milióna eur. Nové bude nielen výrazne úspornejšie, ale aj „smart“. Mesto o t projekte informuje na svojom oficiálnom webe.

Projekt počíta s výmenou celkovo 3771 kusov starých výbojkových svietidiel za nové LED svietidlá. Tie budú naladené na svetložltú farbu vo všetkých prímestských častiach a parkoch. Pre osvetlenie trolejbusových tratí a trás v smere na Bratislavu, Čadcu či Rajec bola zvolená neutrálna biela farba.

Osvetlenie bude plynulo regulovateľné z hľadiska intenzity a v rámci projektu sa doplní 226 kusov rôznych typov inteligentných zariadení a vymení za spolu 51 kusov rozvádzačov osvetlenia. Funkčne najzaujímavejším aspektom projektu z hľadiska inteligentných riešení bude možnosť v reálnom čase zbierať údaje zo všetkých zariadení, ktoré sa dajú napojiť na verejné osvetlenie. V rámci projektu budú pripojené meteo senzory, pohybové senzory, SOS tlačidlá, sčítače dopravy a radary. V budúcnosti sa uvažuje aj nad pripájaním záplavových senzorov, zásuviek, kamier, nabíjačiek na telefóny, bicykle či kolobežky.

Začiatok výmeny osvetlenia je naplánovaný na prvý októbrový týždeň, jeho ukončenie je stanovené na koniec septembra 2024.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #radary #inteligentné osvetlenie #sčítače dopravy
Články podľa značiek