V Bratislave na Staromestskej ulici zúžia jazdné pruhy. Aby šoféri jazdili pomalšie

Ide o reakciu na mimoriadne tragickú nehodu, ktorá sa tam stala pred rokom a prišlo pri nej o život 5 mladých ľudí.

04.10.2023 18:00
SR Živé miesta Program obnovy verejné priestory... Foto:
Na Staromestskej ulici v Bratislave sa jazdí rýchlo, zúžia preto jazdné pruhy.
debata (15)

Ako čiastočné riešenie na zlepšenie dodržiavania rýchlosti na Staromestskej pripravilo hlavné mesto projekt a v nasledujúcich týždňoch zrealizuje zmenu vodorovného dopravného značenia. Pôjde najmä o zúženie šírky jazdných pruhov. Informoval o tom primátor mesta Matúš Vallo na sociálnej sieti.

„Princíp je jednoduchý, ale v zahraničí overený a účinný. Užšie jazdné pruhy psychologicky navádzajú vodičky a vodičov, aby jazdili pomalšie práve na úsekoch, akým je Staromestská, kde priestorové pomery navádzajú na rýchlu jazdu. Táto úprava nebude mať vplyv na kapacitu a priepustnosť samotnej komunikácie – môžeme zlepšiť dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti 50 km/h bez toho, aby sme tu akokoľvek zhoršili dopravu,“ doplnil Vallo. Primátor sa zároveň vyslovil za to, aby aj mestskí policajti dostali povolenia merať rýchlosť, čo podľa neho prispeje k ďalšiemu zvýšeniu bezpečnosti dopravy meste.

Okrem toho Metropolitný inštitút Bratislavy zároveň pripravuje ucelenú stratégiu dopravných úprav pre túto lokalitu, s ktorou ruka v ruke ide aj revitalizácia priľahlých verejných priestorov, vrátane lokality Zochova. Zámerom je zlepšiť kvalitu verejného priestranstva a vytvoriť prepojený, kvalitný a bezpečný mestský priestor bez bariér.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava v bratislave #primátor Matúš Vallo #zúženie jazdných pruhov
Články podľa značiek