Výstavba rýchlostnej cesty R4: Práce na II. etape obchvatu Prešova sa rozbehli

Robí sa pyrotechnický a archeologický prieskum, vo výstavbe je už aj prístupová cesta k portálu tunela Okruhliak.

06.12.2023 20:00
Pohlad zapadny portal do prilohy Foto:
Na celej trase budúcej R4 prebieha výrub drevín a kríkov, najviac zalesnenými sú lokality okolo portálov tunela Okruhliak (na obrázku).
debata (54)

Medzi prvými činnosťami, ktoré sa realizujú na stavbe R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa s tunelom Okruhliak, sú pyrotechnický a archeologický prieskum, odstraňovanie kríkov a drevín a sondáže káblových a potrubných vedení pre plynulý začiatok prekládok inžinierskych sietí. Informuje o tom Národná diaľničná spoločnosť (NDS) na svojom webe.

Tieto práce sú vykonávané aj v aktuálnom čase, avšak vždy v závislosti od poveternostných podmienok. Vo výstavbe je už aj prístupová cesta k portálu tunela Okruhliak, po ktorej sa dostanú ťažké mechanizmy, aby po terénnych úpravách mohli začať práce na jeho razení.

Pravda o klíme: Spaľovacie motory kontra elektromobily
Video
Odpovedá Milan Kočka, riaditeľ spoločnosti Toyota Central Europe - Slovakia. Premiéra 19. 10. 2023.

Počas prvotných archeologických prác bolo objavených niekoľko lokalít s nálezmi predmetov z mladšej doby kamennej až vrcholného stredoveku, dokonca pri nich objavili pece z doby bronzovej. V rámci pyrotechnického prieskumu bolo zatiaľ skontrolovaných 916 118 metrov štvorcových plochy a našli sa aj mínometné a delostrelecké granáty.

Na celej trase budúcej R4 prebieha výrub drevín a kríkov, najviac zalesnenými sú lokality okolo portálov tunela Okruhliak. Zatiaľ bolo potrebné odstrániť 6-tisíc stromov a takmer 50-tisíc metrov štvorcových kríkov. Keďže trasa križuje vodné toky potokov Sekčov, Dzikov, Kapušanského potoka, ale aj železničnú trať, je potrebné vybudovať prístupové komunikácie k portálom tunela. Po ukončení prieskumov budú pokračovať zemné práce a začnú sa vŕtať skúšobné pilóty pre mosty.

R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa v číslach

  • líniová dĺžka: 10,2 km
  • 12 mostov
  • tunel Okruhliak (1,8 km)
  • 1 mimoúrovňová križovatka Kapušany
54 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R4 #severný obchvat Prešova #tunel Okruhliak
Články podľa značiek