V Košiciach radikálne obmedzia zimnú údržbu ciest. Nemajú na ňu peniaze

O tom, či cesty budú udržiavané alebo nie, bude rozhodovať výška snehovej pokrývky a predpoveď počasia.

08.12.2023 20:00
Košice - zimná údržba Foto:
V Košiciach nemajú dosť peňazí na pravidelnú údržbu ciest, preto sa obmedzí.
debata (11)

Vyzerá to tak, že v Košiciach sa budú plošne udržiavať cesty len vtedy, ak napadne viac ako 9 centimetrov snehu. Informuje o tom spoločnosť Kosiť prostredníctvom sociálnych sietí.

Tam tvrdí, že od magistrátu mesta dostala pokyn, že v prípade sneženia „sa budú udržiavať len kopcovité úseky trás mestskej hromadnej dopravy (MHD), ďalej cesta do mestskej časti (MČ) Kavečany, cesta na Jahodnú, cesta na Bankov, cesta v smere od MČ Šaca na Malú Idu a cesta v smere na obec Valaliky. Ostatné komunikácie, teda rovinaté úseky hlavných cestných ťahov, bočné cesty ani chodníky, nebudú udržiavané a to až do momentu, kým snehová nádielka nepresiahne deväť centimetrov.“

K situácii sa už, taktiež na sociálnej sieti, vyjadrilo aj mesto, ktoré informácie upresnilo. Potvrdilo, že v súvislosti s aktuálne platným krízovým režimom a nepriaznivou finančnou situáciou mesta spôsobenou najmä výpadkami príjmov z podielových daní od štátu dochádza k úpravám systému zimnej údržby. O tom, či budú cesty udržiavané alebo nie však nebude podľa neho rozhodovať len výška snehovej pokrývky, ale aj predpoveď počasia. A čo si pod tým treba predstaviť?

SR Košice súd EEI zmluva Polaček KEX Čítajte viac Košičania s novými parkovacími miestami rátať nemôžu, so zjednosmernením ulíc áno

„Ak budeme vedieť, že teplota vzduchu má byť v nasledujúcich hodinách pod nulou a rovnako tak bude padať aj sneh, už pri piatich centimetroch sa bude zimná údržba automaticky realizovať takisto ako v doterajšom rozsahu,“ vysvetľuje mesto s tým, že údržba bude realizovaná v plnom rozsahu ak SHMÚ vyhlási niektorý z kalamitných stupňov alebo predpoveď bude hovoriť o možnosti tvorby poľadovice.

Rozdiel nastane vtedy, ak predpoveď hovorí o snežení a teplotách od 0 do +2 stupňov. V takom prípade kvôli úsporám výdavkov sa uskutoční posyp len na kopcovitých trasách MHD. Na rovinatých úsekoch komunikácií v meste zostane čerstvo napadaná vrstva snehu, ktorú mesto nebude odhŕňať a ani posýpať.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #zimná údržba ciest #odhŕňanie snehu
Články podľa značiek