Hluk z R1 trápi Banskú Bystricu. Protihlukovú stenu mestu sľúbili od roku 2032

V banskobystrickej mestskej časti Rakytovce prekračuje hluk z rýchlostnej cesty R1 normy viac ako 20-násobne. Zatiaľ sa s tým nebude robiť nič.

31.01.2024 20:00
SR Holice Doprava R7 Cesta Rýchlostná TTX Foto:
Takejto protihlukovej steny sa v Rakytovciach zrejme tak skoro nedočkajú. (ilustračné foto)
debata (2)

V problematickom úseku v roku 2020 ministerstvo dopravy nariadilo opatrenie na zníženie hlukovej záťaže. Národná diaľničná spoločnosť (NDS), pod ktorú rýchlostná cesta R1 patrí, tvrdí, že robí maximum, aby zrýchľovala potrebné procesy, no podľa diaľničiarov má prísť v problematickom úseku k vybudovaniu protihlukovej steny, avšak až do roka 2032.

Dovtedy ministerstvo nenariadilo žiadne iné opatrenia na ochranu obyvateľov, ktoré by aspoň znížili expozíciu nadmerným hlukom. Meraniami sa pritom zistilo deväť až 23-percentné prekročenie prípustných hodnôt hluku. Do celej veci sa vložil verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský, ktorý ministerstvo dopravy žiada o zabezpečenie dočasných protihlukových opatrení do času, keď tam vznikne plnohodnotná protihluková stena.

SR Banská Bystrica Donovaly Počasie Sneh BBX Čítajte viac Tunel pod Donovalmi je opäť v hre. Spojí diaľnicu D1 s rýchlostnou cestou R1?

„V tomto prípade som konštatoval porušenie práva podávateľa na priaznivé životné prostredie a na ochranu zdravia garantovaných ústavou a tiež práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života garantovaného Európskym dohovorom o ľudských právach, a to postupom ministerstva dopravy. Myslím si, že k vybudovaniu protihlukovej steny by malo dôjsť skôr, alebo by sa aspoň mali zabezpečiť dočasné protihlukové opatrenia,“ zdôraznil Dobrovodský s tým, že podľa neho s ohľadom na stále pribúdajúci počet vozidiel nemožno vylúčiť, že hodnoty hluku v danej lokalite budú postupom času ešte vyššie.

N kritiku už reagovala aj NDS. „V súčasnosti prebieha proces zaistenia trvalého riešenia ochrany obyvateľov pred hlukom z prevádzky rýchlostnej cesty R1 v podobe protihlukovej steny. Je spracovaná štúdia realizovateľnosti, tento rok predpokladáme vyhlásenie verejného obstarávania na projektové práce. Samotný termín dokončenia vychádza z doteraz vydaných platných rozhodnutí,“ vysvetlil pre TASR hovorca NDS Tomáš Ferenčák. Inak povedané – v najbližšej dobe obyvatelia banskobystrickej mestskej časti Rakytovce s nejakou výraznejšou pomocou od NDS rátať nemôžu. Uvidíme, ako sa k celej veci postaví ministerstvo dopravy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Banská Bystrica #rýchlostná cesta R1 #prekročenie hluku #Rakytovce
Články podľa značiek