Zásadné zmeny pre vodičov sa nekonajú. Posunú sa na rok 2029

Zmeny značenia by znamenali veľkú finančnú záťaž pre obce aj štát, vyhláška nie je dobre napísaná a zrozumiteľná a chýba o nej všeobecné povedomie.

28.02.2024 20:00
dopravné značky, dopravné ihirsko Foto: ,
Dopravné značenie malo prejsť zásadnými zmenami, napokon sa tak nestane. (ilustračné foto)
debata (2)

Novelizácia vyhlášky o dopravnom značení, ktorá mala priniesť aj nové povinnosti pre samosprávy, nezačne platiť 1. apríla. „Vyhláška mala prísť so zásadnými zmenami v rámci dopravného značenia. Urobíme to až vtedy, keď budú na to všetci zainteresovaní na to absolútne pripravení,“ skonštatoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). A to bude podľa ministerstva vnútra až v roku 2029.

Dôvodom je aj to, že samosprávy na to nemajú dostatočné finančné prostriedky, absentuje tiež informovanie verejnosti čo môže skomplikovať plynulosť a bezpečnosť na cestách. Zároveň by predstavovala vysoké finančné náklady pre štát, najmä Slovenskú správu ciest a železnice, ale aj jednotlivé obce a mestá na Slovensku, ktoré spravujú väčšinu ciest. Tie však dostatočnými finančnými prostriedkami na výmenu dopravného značenia v súčasnosti nedisponujú.

mreporter nehoda Čítajte viac Pozastavenie prevádzky auta po nehode: Na opravu máte obmedzený čas a povinnú STK

Vyhláška prinášala viaceré zásadné zmeny v cestnej premávke. Počítala napríklad s tým, že od apríla bude fungovať nový systém dopravného značenia, ktorý mal okrem iného vyjsť v ústrety autonómnym autám. Vjazd do obce či križovatka by nerušili regulačnú značku, teda prestala by platiť značka obmedzujúca najvyššiu povolenú rýchlosť. Samosprávy by tak museli inštalovať na niektorých miestach nové značky.

Vymizli z nej viaceré dôležité značky. V praxi by to tiež znamenalo, že v obci by nebolo možné zabočiť cez plnú čiaru do dvora, či na horských priechodoch obísť cyklistu alebo odbočenie na odpočívadlá. Spôsobila by napríklad tiež to, že ak by vodič prechádzal cez tri železničné priecestia, každé by bolo označené iným spôsobom. Podľa dopravnej polície nie sú samosprávy ani obyvatelia na súčasné znenie vyhlášky pripravení, zároveň nie je jasná a zrozumiteľná pre bežného vodiča.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy #zmena dopravného značenia
Články podľa značiek