Jednodňová diaľničná známka sa odkladá. Kompetentní to ‘nestihli‘

O povinnosti zaviesť do konca marca jednodňovú známku zodpovední vedeli takmer dva roky, no "nestihli to". Na rozdiel od Čechov, Rakúšanov a aj Maďarov.

13.03.2024 20:00
eznamka Foto:
Jednodňovej známky sa zrejme dočkáme až v druhej polovici tohto roku.
debata (3)

Začiatkom tohto týždňa prišla z ministerstva dopravy len stručná informácia: „Radi by sme Vás informovali o tom, že zavedenie jednodňovej diaľničnej známky sa odkladá. Dôvodom je, že legislatívny proces ešte nie je ukončený. Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky očakávame v druhej polovici roka.“

Dovolíme si k tomu napísať pár poznámok. O zavedení jednodňovej známky sa hovorí už vyše 10 rokov. Začiatkom roku 2022 dosiahla Rada Európskej únie predbežnú dohodu s Európskym parlamentom, ktorá pre jej zavedenie vymedzila aspoň všeobecný legislatívny rámec. Od začiatku roku 2023 už bolo všetko jasné – od roku 2024 musí riadiť európskou smernicou Eurovineta, ktorá určuje, že mesačná známka musí byť maximálne 19 percent z ceny ročnej, desaťdňová do 12 percent a denná do deviatich percent.

V novembri minulého roku ministerstvo dopravy bez akýchkoľvek podrobností informovalo, že plánuje zavedenie jednodňovej diaľničnej známky. Cieľom má podľa jeho vyjadrenia byť vyššia miera flexibility pre motoristov v rámci užívania spoplatnených úsekov ciest. A odvtedy nespravilo nič, napriek tomu že kompetentní veľmi dobre vedeli, že „deadline“ je 25. marec 2024.

Zoznámte sa s novou Škodu Kodiaq
Video

Keďže k zdraženiu diaľničných známok prišlo na Slovensku koncom roku 2022, nikto koncom minulého roku a začiatkom tohto pravdepodobne v kontexte minulých a zároveň blížiacich sa volieb nechcel túto nepríjemnú tému, týkajúcu sa veľkej časti voličov, otvárať. Stačí sa pozrieť na čísla. Ak by sa na Slovensku zachovala cena 365-dňovej diaľničnej známky na úrovni 60 eur, denná by potom logicky nemala stáť viac než 5,4 eura. A podľa európskej smernice by mala mesačná známka klesnúť zo 17 na 11,4 eura a cena 10-dňovej z 12 na 7,2 eura. To je evidentne nepriechodné kvôli tomu, že by to viedlo k výraznému zníženiu príjmov z predaja diaľničných známok.

Takže možno očakávať, že cena ročnej diaľničnej známky na Slovensku výrazne vzrastie. Ak by stúpla napríklad na 80 eur, čo by veľa ľudí naštvalo, tak mesačná známka by potom stála cca 15 eur, 10-dňová 9,6 eura a denná 7,2 eura. To je z nášho pohľadu pomerne realistický scenár. A nedá sa tomu vyhnúť.

dalnice Čítajte viac Toto sú ceny českých diaľničných známok od marca 2024, vrátane novej jednodňovej

Len pre zaujímavosť – dennú známku bez problémov stihli zaviesť Česi, Rakúšania a aj Maďari, len u nás sa legislatívny proces akosi „nestihol“. Napríklad v susednom Česku nová ročná diaľničná známka napokon od tohto mesiaca bude stáť 2 300 českých korún (pôvodne 1 500), čo je v prepočte 93 eur. Keďže treba dodržať vyššie spomenuté percentá, tak pri tejto cene mesačná známka zlacnie zo 440 na 430 českých korún (17,4 eura), 10-dňová z 310 na 270 českých korún (10,9 eura). A jednodňová známka, platná kalendárny deň, bude stáť 200 českých korún (8 eur).

To, že sa to na Slovensku „nestihlo“ je buď absolútne lajdáctvo, alebo vedomé rozhodnutie nevyvolávať či už pred minulými alebo pri najbližších voľbách negatívne nálady. Všetky štatistky predaja poznáme, pravidlá cenotvorby poznáme, štatistik, respektíve analytik pripraví niekoľko návrhov nových cien aj s kompletnou analýzou dopadov na štátny rozpočet v horizonte dní, zvyšok je už len politické rozhodovanie kompetentných.

Tí ho však neurobili minulý rok za bývalej vlády a odložila ho aj tá súčasná. Je to prinajmenšom neprofesionálne a alibistické od jedných a aj od druhých. Výsledkom je len ďalšia medzinárodná hanba, ktorú si robíme tým, že nie sme schopní načas vykonať a zaviesť do praxe ani takto jednoduchú vec, pre ktorú sú už všetky pravidlá pevne stanovené veľmi dlho.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #1-dňová diaľničná známka
Články podľa značiek