GreenWay sa dohodol s Tescom. Na parkoviskách pribudnú nabíjačky

GreenWay v uplynulom roku zdvojnásobil množstvo dodanej energie. expandovať bude najnovšie na parkoviskách obchodného reťazca Tesco.

30.01.2024 20:00
greenway Foto:
GreenWay prevádzkoval ku koncu minulého roku vyše 3 000 nabíjacích bodov.
debata (7)

Slovenský operátor siete nabíjacích staníc GreenWay v roku 2023 zdvojnásobil objem dodanej energie, a to z dvoch gigawatthodín (GWh) na 4,2 GWh. Počet ním prevádzkovaných konektorov na Slovensku ku koncu vlaňajška predstavoval 621 s medziročným nárastom o 46 percent. Počet nabíjaní medziročne stúpol o 78 percent. Informoval o tom PR špecialista spoločnosti Boris Bukovský.

V súlade s metrikou Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) GreenWay zverejňuje počet nabíjacích bodov dostupných vo svojej sieti. Ten ku koncu roka dosiahol 3089, rok predtým to bolo 2091. Na Slovensku je z tohto počtu zákazníkom k dispozícii aktuálne 632 konektorov v 236-tich lokalitách. Počet vodičov elektromobilov, ktorí využívajú služby nabíjania v sieti, je podľa operátora približne 13 000.

Tesla - Supercharger Čítajte viac Koľko času trávia majitelia elektromobilov na rýchlonabíjačkách? Chce to trpezlivosť

Tempo, ktorým pribúdajú nové konektory a lokality v sieti operátora, sa v minulom roku podľa prevádzkového riaditeľa spoločnosti Michala Mydla mierne spomalilo. Rozvíjali sa najmä rýchlonabíjacie kapacity siete. „Geograficky bol výraznejšie posilnený juh Slovenska a niektoré ďalšie regióny mimo diaľnic a rýchlostných ciest. Koncom roka bol otvorený aj zatiaľ najväčší nabíjací hub v bratislavskom centre Bory Mall, kde sa môže nabíjať najviac vozidiel na vysokorýchlostných nabíjačkách,“ doplnil Bukobský s tým, že podľa neho je Slovensko je geograficky dostatočne pokryté, a preto pozornosť teraz Greenway venuje najmä zvyšovaniu výkonov, resp. pridávaniu konektorov na existujúcich lokalitách.

Jedna dôležitá expanzia však predsa len príde – do konca tohto roka GreenWay plánuje spustiť prevádzku nabíjačiek pri väčšine prevádzok reťazca Tesco, s ktorým už uzavrel zmluvu. Spoločnosť chce taktiež posilniť svoju prítomnosť na východe Slovenska.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #GreenWay #nabíjacie stanice #nabíjacia infraštruktúra #rýchlonabíjačky
Články podľa značiek