Dobrá správa: Nový celoeurópsky preukaz pre ZŤP zjednoduší aj parkovanie

Nová legislatíva zavádza celoeurópsky preukaz a vylepšuje európsku parkovaciu kartu pre osoby so zdravotným postihnutím. Má držiteľom uľahčiť nárokovanie si zliav a parkovanie v krajinách EÚ.

13.02.2024 20:00
vozíčkar, auto, vozík, zťp Foto:
Europoslanci schválili nové celoeurópske preukazy a parkovacie karty pre zdravotne ťažko postihnutých.
debata (2)

V Štrasburgu, kde sa konalo plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP), sa pred niekoľkými dňami zrodila historicky najrýchlejšia dohoda o podobe európskej smernice. Tá sa týka nových celoeurópskych preukazov a parkovacích kariet pre zdravotne ťažko postihnutých (ZŤP).

Nový harmonizovaný európsky preukaz pre ZŤP a vylepšená európska parkovacia karta zabezpečia jednoduchšie a bezproblémové uznanie statusu ZŤP a rovnaký prístup k osobitným podmienkam a preferenčnému zaobchádzaniu v celej EÚ počas krátkodobých pobytov v iných krajinách EÚ. Bez ohľadu na to, či ste držiteľom karty v Španielsku a cestujete do Poľska alebo bývate v Poľsku a cestujete na Slovensko, preukaz a karta vám zabezpečia všade rovnaké podmienky.

V praxi to znamená, že počas krátkodobých pobytov v iných krajinách EÚ bude osobám so zdravotným postihnutím zaručený rovnaký prístup k osobitným podmienkam a preferenčnému zaobchádzaniu s ohľadom na verejné a súkromné ​​služby, aktivity a zariadenia ako domácim. To môže zahŕňať prednostný prístup, znížené poplatky, osobnú asistenciu a sprievodcu v Braillovom písme alebo zvukového sprievodcu vo verejnej doprave, na kultúrnych podujatiach, v múzeách, športových centrách a zábavných parkoch a podobne.

Európska parkovacia karta zabezpečuje pre ZŤP rovnaký prístup k vyhradeným parkovacím miestam a iným parkovacím podmienkam a zariadeniam. Nahrádza parkovaciu kartu EÚ pre ľudí so zdravotným postihnutím vytvorenú na dobrovoľnom základe prostredníctvom odporúčania Rady Európy. Aby sa odstránil problém nejednotného uznávania súčasných parkovacích kariet v rámci EÚ používa vylepšená európska parkovacia karta spoločný záväzný vzor. Obsahuje tiež bezpečnostné prvky, ktoré zabraňujú falšovaniu a podvodom.

Yeefung - parkovacie plošiny Čítajte viac Yeefung: Číňania vyvinuli robotické parkovanie. Ušetrí miesto aj čas

Preukaz a parkovacia karta by mali byť pre ZŤP vo všetkých členských krajinách vydávané bezplatne, alebo za symbolický poplatok vo fyzickom formáte a aj v digitálnej podobe. Po formálnej dohode medzi Európskym parlamentom a Radou Európy v nadchádzajúcich mesiacoch smernica nadobudne účinnosť dvadsiatym dňom po jej uverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie. Do 30 mesiacov od nadobudnutia účinnosti budú musieť členské štáty začleniť ustanovenia smernice do vnútroštátneho práva. O rok neskôr nadobudne účinnosť legislatíva, kedy môžu osoby so zdravotným postihnutím požiadať o preukaz.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Preukaz ZŤP #vyhradené parkovanie pre ZŤP #európska parkovacia karta
Články podľa značiek