Rekonštrukcia Cesty slobody vo Vysokých Tatrách je takmer z troch štvrtín hotová

Kompletná rekonštrukcia skončí síce až na budúci rok v septembri, no motoristi už majú to najťažšie za sebou.

12.09.2023 20:00
SR Cesta slobody Tatry PSK kontrola stavba POX Foto:
Na snímke stavebné práce na Ceste slobody počas prvého septembrového týždňa 2023.
debata

Tatranci a návštevníci Vysokých Tatier to počas letnej sezóny nemali jednoduché, práce na vyše 40-kilmetrovom úseku Cesty slobody im komplikovali dopravu. Len pre zaujímavosť – keď sme o tejto náročnej rekonštrukcii za vyše 40 miliónov eur písali naposledy približne v polovici júna tohto roku, tak dopravu na 43 kilometrov dlhom úseku od Tatranských Matliarov až po Podbanské regulovalo v polovičnom profile 21 semaforov.

Dopravné komplikácie budú na tejto ceste pokračovať aj naďalej, pretože kompletná rekonštrukcia by mala byť hotová niekedy na budú rok v septembri. Komplikácie však už budú oveľa menej výrazné.

Rekonštrukcia je totiž aktuálne z takmer troch štvrtín hotová, vyše štyri desiatky kilometrov ciest sú opravené už v rozsahu 70 percent. Investor Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje ešte v tomto roku ukončiť práce na šiestich zo siedmich naprojektovaných častí stavby. Uviedol to po tohto týždňovom kontrolnom dni na stavbe riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth.

Cestné práce v rámci projektu „Vysoké Tatry“ v súčasnosti realizujú na 36 miestach od Podbanského až po Tatranské Matliare. Kraj zatiaľ z obnovy vynechal prieťah cez Tatranskú Lomnicu, tento úsek je pripravený pre operačný program Slovensko a PSK bude žiadať o nenávratný finančný príspevok.

V budúcom roku by mali pokračovať už len konštrukčne náročnejšie práce na dvoch mostných objektoch (číslo 210 a 214), ktoré sú v zlom stave. Celú stavbu by mali zhotovitelia ukončiť v septembri 2024. Aktuálne tento termín vyzerá ako splniteľný, je možné, že celú rekonštrukciu sa napokon podarí dokončiť s miernym časovým predstihom, čo na Slovensku nebýva samozrejmé.

Rekonštrukcia Cesty slobody v číslach

Cesta slobody je významná dopravná tepna prechádzajúca viacerými tatranskými osadami a patrí k najdlhším cestám tohto regiónu. PSK ju rekonštruuje prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu a spolufinancovaním zo štátneho i vlastného rozpočtu. Modernizácia sa týka celkovo 43 kilometrov ciest, 26 mostných objektov, 14 oporných a 12 zárubných múrov, 96 priepustov, jednej poloestakády a štyroch odpočívadiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #rekonštrukcia cesty #Cesta slobody
Články podľa značiek