Rýchlostná cesta R4: Pozrite sa, ako to vyzerá s jej dostavbou po poľské hranice

Od augusta NDS postupne vyhlasuje na jednotlivé úseky verejné súťaže na podrobnejšie stupne dokumentácie potrebnej k územnému rozhodnutiu.

26.09.2023 20:00
R4 Foto:
Súčasťou rýchlostnej cesty R4 je aj dlho očakávaný obchvat Prešova. Jeho prvá časť je už hotová, s budovaním druhej sa onedlho začne.
debata (4)

Aj keď je dnes v súvislosti s rýchlostnou cestou R4 „na programe dňa“ najmä obchvat Prešova, nezanmená to, že R4-ka tam aj skončí. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) totiž pokračuje v príprave rýchlostného ťahu R4 od Kapušian až po hranice s Poľskou republikou pri Hunkovciach.

Od augusta postupne vyhlasuje na jednotlivé úseky verejné súťaže na podrobnejšie stupne dokumentácie potrebnej k územnému rozhodnutiu. Už onedlho sa začne aj výstavba druhej etapy severného prešovského obchvatu s tunelom Okruhliak.

obchvat Presova Čítajte viac Dobrá správa: severný obchvat Prešova sprístupnia motoristom o necelý mesiac

Pokiaľ ide o konkrétne výsledky, tak NDS počas leta podpísala zmluvu na vypracovanie aktualizácie štúdie realizovateľnosti ťahu R4 od Kapušian až po štátnu hranicu s Poľskou republikou. Cieľom štúdie je nastavenie ekonomicky a technicky optimálneho vedenia rýchlostnej cesty, ktorá bude vyhovovať súčasným a výhľadovým nárokom na dopravu v danom severojužnom prepojení transeurópskeho TEN-T koridoru (Pobaltie – Poľsko – Slovensko – Maďarsko – Balkán).

Prebiehali aj rokovania s projektantom, európskym orgánom Jaspers a Útvarom hodnoty za peniaze o dopravno-inžinierskych podkladoch. V tejto lokalite boli už zrealizované aj dopravné prieskumy. Takisto sa už čoskoro spustia stavebné práce na nadväzujúcej druhej etape prešovského obchvatu.

Kedy mestského policajta uposlúchnuť musíte a kedy nie?
Video
V relácii Ide o právo odpovedá Jana Alušíková z advokátskej kancelárie act MPH.advocates.

Celý ťah R4 naprieč Slovenskom je dôležitým koridorom európskeho významu Via Carpatia a je súčasťou TEN-T siete. Zámerom je prepojiť Baltské, Čierne a Egejské more pozdĺž východnej hranice Európskej únie. Celkovo ide v prípade Slovenska o 9 úsekov v súhrnnej dĺžke takmer 60 kilometrov (po trase Kapušany – Lipníky – Kuková – Giraltovce – Radoma – Rakovčík – Svidník – Ladomirová – Hunkovce – štátna hranica s Poľskom).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Národná diaľničná spoločnosť #Obchvat Prešova #rýchlostná cesta R4
Články podľa značiek