Ceny ojazdených áut už dole údajne nepôjdu

Ak sa spoliehate na to, že ešte počkáte na zníženie cien jazdených áut a nakúpite o pol roka výhodnejšie, môžete prerobiť.

29.06.2010 10:00
Autobazár Foto:
Autobazár
debata

Ceny jazdených áut sú v súčasnosti údajne na minime. Tvrdí to aj Petr Plevač, právny zástupca spoločnosti Darex.

  Foto: Darex
Peter Plevač  

Ako ovplyvnila kríza predaj ojazdených áut? Presunul sa záujem zákazníkov od kúpy nových áut k ojazdeným, alebo kríza zasiahla oba trhy súčasne?

Celkom určite klesli oba trhy, tak nových, ako aj ojazdených áut. Výnimkou bolo len obdobie šrotovného, keď sa nám podarilo poskytnúť takúto formu bonusu aj na jazdené autá. Týkalo sa to však len veľkých predajcov jazdených áut, ako sme my. Ak si však odmyslíme tie dva-tri mesiace boomu šrotovného, pokles predstavoval 30 až 40 percent.

Aký bol cenový vývoj ojazdených áut?

Ceny starých áut sa odvíjajú od cien nových. Keďže vplyvom krízy došlo k zlacneniu nových áut, klesli aj ceny ojazdených. V dôsledku nižšej predajnosti sa každý snažil ponúknuť čo najlepšiu cenu. Priemerná obstarávacia cena jazdených áut klesla z 300– až 350-tisíc korún na súčasných 150– až 200-tisíc. Najväčší pokles bol v triede luxusnejších áut.

Možno ešte očakávať pokles cien jazdených áut?

S tým už zákazníci nemôžu počítať. Ceny klesali do konca novembra minulého roka. Potom sa začali stabilizovať. Platí to aj o nových autách, takže skôr možno očakávať, že s oživením predaja dôjde aj postupnému nárast cien.

Ovplyvnila kríza nejakým spôsobom výber zákazníkov?

Orientácia sa presunula na menšie, lacnejšie a úspornejšie autá, alebo sa ľudia začali zaujímať o vozidlá s vyšším vekom. Aj to ovplyvnilo priemernú obstarávaciu cenu.

Ak by ste mali porovnať ceny ojazdených áut v SR s okolitými krajinami, ako sme na tom?

Na Slovensku sú jednoznačne najnižšie. Nehovorím to preto, že som obchodník, ale je to realita. Boli sme teraz po vozidlá aj v zahraničí, keďže na Slovensku máme problém s postupne rastúcim dopytom vykúpiť dostatok áut. A môžem vám povedať, že nakúpiť vonku za také ceny, ktoré by boli akceptovateľné pre Slovákov, je naozaj veľký problém.

Čo pozitívne priniesla kríza zákazníkom?

Určite išlo o spomínaný pokles cien, ale treba si uvedomiť, že je to dvojsečná zbraň. Najviac z toho profitovali tí, ktorí si kupovali svoje prvé auto. Ale tí, ktorí predávali to staré, zaň zas dostali menej peňazí. Zvlášť veľkú stratu utrpeli majitelia predávajúci autá, ktoré kupovali ako nové pred dvoma-tromi rokmi, keď boli ceny na vrchole.

Ako čo najvýhodnejšie kúpiť jazdené auto?

debata chyba
Články podľa značiek