Jazdené autá: Škoda Octavia I – horúci tovar

Pred pätnástimi rokmi to bol sen každej rodiny, jednoduchosť a odolnosť však robí z Octavie atraktívny tovar ešte aj dnes.

19.07.2011 14:30
Škoda Octavia Combi 1.6 Foto:
Prvá generácia Octavie je pre mnohých stále neuveriteľne lákavou voľbou.
debata (14)

Žiadne iné auto, s výnimkou Volkswagenu Golf, nerozdelilo prívržencov áut na dve znepriatelené tábory tak radikálne ako Octavia. Kým jedna skupina dodnes ospevuje jej vyvážený konzervatívny dizajn, nemeckú kvalitu a praktický prístup k veci, druhí jej nemôžu prísť na meno, považujú ju za neustále preceňované auto a je pre nich len ďalším nepodareným klonom Golfu.

Má gény Golfu, ale omnoho praktickejší kufor. Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Má gény Golfu, ale omnoho praktickejší kufor.

Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, vedzte, že máme tú česť s kvalitne postaveným autom, ktoré odoláva zubu času lepšie, než akýkoľvek iný kompakt. Na druhej strane je to naozaj len akýsi praktickejší klon Golfu, takže od začiatku života bojuje s neduhmi vyplývajúcimi z blízkeho príbuzenského vzťahu s týmto najpopulárnejším kompaktom na svete. Aj po pätnástich rokoch je však rešpektovaným autom, ktoré na trhu jazdených áut útočí rovnakými zbraňami, akými zvádzalo zákazníkov v časoch svojej najväčšej slávy.

Túto masku dostala Octavia po modernizácii v... Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Túto masku dostala Octavia po modernizácii v roku 2000.

V rámci krátkeho obhliadnutia za starými dobrými časmi sa mi tentoraz do rúk dostala Octavia Combi 1.6 8V z roku 2006 s typickým „firemným“ modrým lakom prezrádzajúcim jej „pracovnú“ minulosť. Predchádzajúce roky si totiž odkrútila v službách operatívnej lízingovej spoločnosti, a hoci v jej kufri chýbala obligátna mreža, diery po uchytení v zadnom operadle a zápis N1 v technickom preukaze ukázali, že v rukách doterajšieho prevádzkovateľa bola autom na plný pracovný úväzok.

Testovaná Octavia bola po štyroch rokoch stále... Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Testovaná Octavia bola po štyroch rokoch stále ako nová.
Testovaný exemplár
Model Škoda Octavia Combi 1.6 8V
Rok výroby 2006
Počet km na tachometri 102 358
Cena 6499 €
Vozidlo zapožičala spoločnosť Autocentrum AAA AUTO

Na tachometri svietil údaj 102 358 najazdených km, lak ako nový a nebyť menšieho poškodenia zadného nárazníka, vyzerala by ako nová.

Zadné lapače nečistôt chránia lak nárazníka,... Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Zadné lapače nečistôt chránia lak nárazníka, rozhodne sa do nich oplatí investovať. Testovaná Octavia jazdila na zimných pneumatikách Hankook Icebear W440 s rozmerom 195/65 R 15.

Keď som už pri vzhľade, prvá generácia Octavie používala kvalitné laky, ktoré výborne odolávali mechanickému poškodeniu a odletujúcim kamienkom. Dnešné, vodou riediteľné ekologické laky sú na tom horšie (vrátane tých na Octavii druhej generácie).

Lak na prednej kapote odolnosťou dokazuje svoje... Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Lak na prednej kapote odolnosťou dokazuje svoje kvality.

Nemecká kvalita

Keď sa v roku 1996 dostala Octavia na trh, médiá a odborníci nešetrili chválou. Bola postavená na základoch koncernového Golfu, montáž prebiehala podľa nemeckých kvalitatívnych štandardov a z technického hľadiska bola na míle vzdialená čomukoľvek, čo dovtedy opúšťalo mladoboleslavské výrobné linky.

Palubná doska nezaprie príbuznosť s Golfom IV.... Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Palubná doska nezaprie príbuznosť s Golfom IV. Na fotografii je jej modernizovaná podoba.

Vznikla na rovnakej platforme (PQ34), akú využíval aj sesterský Golf IV, Seat Toledo II, Audi A3 alebo kupé Audi TT. Pre Škodu to znamenalo veľmi solídny technický základ so vzperami MacPherson (so spodnými priečnymi ramenami v tvare L) vpredu a zadnou jednoduchou nápravou s vlečenými ramenami spojenými torznou priečkou.

Zadná jednoduchá náprava dokáže byť pri... Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Zadná jednoduchá náprava dokáže byť pri opotrebovaných tlmičoch zákerná.

Už v dobe navrhovania Octavie bolo konštruktérom podvozku jasné, že ladenie jednoduchej zadnej nápravy bude poriadne ťažká práca. V Golfe či Audi A3 zápasila len s krátkym zadným previsom, ale v Octavii si jej zavesenie muselo poradiť s dlhým zadkom ukrývajúcim obrovský kufor.

Takto veľký kufor nad sebou zadná vlečená... Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Takto veľký kufor nad sebou zadná vlečená náprava platformy PQ34 dovtedy nikdy neniesla.

Problémom je, že jednoduché zadné ramená (prichytené asymetrickými silentblokmi) nedokázali pri prepružení zachovať pôvodný odklon kolesa, čo v praxi znamenalo, že auto s pribúdajúcim zaťažením výrazne menilo jazdné vlastnosti. Naložená Octavia sa tak uprostred rýchlej zákruty bez varovania menila z nedotáčavej na pretáčavú, s opotrebovaním silentblokov navyše tento jav naberal na intenzite. Ak je však podvozok v dobrom stave a používate za volantom rozum, nič strašné vám na ceste nehrozí. Každopádne, ak raz Octaviu pustíte do náklonu, nezaškodí sústrediť sa na momentálnu priľnavosť jej zadnej nápravy.

Riešenie menom RS

Riešením na spomínané problémy bolo pritvrdenie podvozku a obmedzenie bočných náklonov karosérie (čo konštruktéri predviedli pri verzii RS). Jej podvozok z vás síce vytriasol dušu, ale na rovnej ceste držal hmotnú Octaviu v zvolenej stope tak dlho, až to prekvapilo aj sesterské Audi TT. Pri dobovom porovnávacom teste Audi TT a Octavie RS to bolo práve české auto, ktoré malo v rýchlych zákrutách navrch. Daňou za to však bola obmedzená použiteľnosť na rozbitých cestách, kde zavesenie Octavie RS výrazne trpelo (najmä na príplatkových 17-palcových diskoch).

S dobrým šoférom dokázala Octavia RS zázraky... Foto: Škoda
Škoda Octavia S dobrým šoférom dokázala Octavia RS zázraky (na rovnom asfalte).

Podvozok testovanej Octavie na mňa urobil lepší dojem, než som pôvodne čakal. Pravdepodobne jej lízingová spoločnosť počas života dopriala dobrý servis a s autom sa jazdilo naozaj slušne. Uchytenie ramien nevykazovalo vôle, podvozok ostával aj na dierach tichý a čo ma prekvapilo najviac, tlmiče spoľahlivo odvádzali svoju prácu. Ani prázdna Octavia totiž v zákrutách nezametala zadkom a na rozbitých povrchoch nestrácala pôdu pod nohami (v rámci možností podvozku). Tento jav je o to vzácnejší, že obrovský kufor Combi verzií zvádza k preťažovaniu a následnému týraniu sériových tlmičov (s dôsledkom ich nízkej životnosti). Hluk od zadnej nápravy však predznamenával blížiacu sa výmenu ložísk (najmä na Combi verziách bežný jav).

Ochranný kryt pod motorom už nebol kompletný.... Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Ochranný kryt pod motorom už nebol kompletný. Na Octaviách to nie je nič výnimočné.

Inak, opravy podvozku Octavie nie sú finančne nijak náročnou záležitosťou, predné zavesenie je odolné a ak treba, čap na ramene sa dá meniť samostatne. Zadná jednoduchá náprava znesie aj občasné krátkodobé preťaženie. Prvé ročníky mali v ojedinelých prípadoch problém so zatuhnutými zadnými čapmi, ktoré zapríčinili zvýšené ohybové namáhanie ramena. To nakoniec nevydržalo a prasklo.

Octaviu však opraví takmer každý mechanik. Je tak rozšíreným autom, že nebudete mať problém ani so zháňaním lacných náhradných dielcov z druhovýroby, ani s hľadaním dobrého mechanika, ktorý si na opravu trúfne.

Zadný tlmič výfuku na Octaviu 1.6 8V (kód... Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Zadný tlmič výfuku na Octaviu 1.6 8V (kód motora AVU a BFQ) dokážete v druhovýrobe kúpiť aj za 60 eur.
Stredný diel výfuku mal najlepšie časy už za... Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Stredný diel výfuku mal najlepšie časy už za sebou. Cena v druhovýrobe? K tomuto motoru od 45 eur.

Do zákrut sa jej nechce

Nedotáčavosť Octavie I je na dnešné pomery výrazná, neochotu zatočiť navyše podporuje aj zadná náprava so schopnosťou pasívnej korekcie zbiehavosti (vplyvom odstredivých síl v zákrute). Športovo ladená Octavia RS je na tom vďaka modifikovanému (tuhšiemu) uchyteniu ramien a inej geometrii s obratnosťou podstatne lepšie, na dierach má však tendenciu odskakovať. Za to viacprvkové zadné nápravy verzií 4×4 s prepružením takmer nemenia pozíciu kolesa voči ceste a na zlých cestách držia ako pribité. Pamätajte len na to, že revízia takéhoto podvozku je o niečo drahšia, batožinový priestor má vplyvom vyššej podlahy o 100 l menší objem a prvá generácia medzinápravovej spojky Haldex vyžaduje pravidelný servis (pozor aj na to, že pohon 4×4 Octavie I pri cúvaní nefunguje).

Verzie s pohonom 4x4 mali vyššiu svetlú výšku.... Foto: Škoda
Škoda Octavia Verzie s pohonom 4x4 mali vyššiu svetlú výšku. Pohon zadnej nápravy sa pripojil až po preklze predných kolies (Haldex I).

Motor pokropený živou vodou

Podobne ako v prípade nedávno testovaného Citroenu C4 1.6 16V, aj agregát Octavie ma doslova šokoval svojou vitalitou. Dnešné jednašestky dusené najnovšími emisnými normami strácajú pôvodnú vitalitu. Nechce sa im „zbierať“ z nízkych otáčok a pri ubratí plynu padajú na voľnobeh veľmi pomaly.

Úhľadný kryt prezrádzal objem 1,6 l. Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Úhľadný kryt prezrádzal objem 1,6 l.

V skúšanej Octavii nič z toho nehrozilo. Jej motor s výkonom 75 kW/102 k je vylepšenou verziou agregátu 1.6 8V s výkonom 74 kW/101 k, ktorý sa do Octavií montoval do roku 2000. Odvtedy dostal elektronicky riadený termostat, vďaka ktorému má motor lepšiu plniacu účinnosť (nasáva chladnejší vzduch) a o spomínaný 1 kW vyšší výkon. Pomerne komplikované sacie potrubie s premenlivou dĺžkou mu zabezpečuje slušnú pružnosť a ochotu k vytáčaniu. Niekoľko majiteľov Octavií 1.6 8V mi však potvrdilo, že pôvodný motor s výkonom 74 kW/101 k sa z nízkych otáčok zbieral ešte lepšie. Dobre je na tom tento agregát aj v otázke spoľahlivosti.

Spolupracuje s dobre odstupňovanou päťstupňovou manuálnou prevodovkou. Radiaca páka v skúšanom aute už mala svoje vôle, čo pri jazdených Octaviách nie je nijak výnimočný jav. Pri rýchlosti 90 km/h a zaradenej päťke mal motor 2600 otáčok, rýchlosť 130 km/h vyhnala otáčky na hranicu 3900 a ak ste v tej chvíli podradili do štvorky, agregát točil 4800 ot./min. Do zásahu obmedzovača pri 6500 otáčkach mu teda ešte nejaký priestor zostával.

Pred kúpou sa nebojte pozrieť aj pod efektný... Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Pred kúpou sa nebojte pozrieť aj pod efektný plastový kryt.

Široký výber

Venovať sa podrobne každému motoru Octavie je nad rozsah tohto materiálu, aspoň stručne však spomeniem, na čo všetko môžete pod kapotou tejto česko-nemeckej legendy naraziť.

Takže základom, a treba spomenúť, že značne poddimenzovaným (od r. 1999), bol pôvodný celohliníkový agregát 1.4 8V OHV známy z Fabie. Podrobnejšie som sa mu venoval v článku už pred časom, takže najlepšie bude kliknúť si rovno naň.

Najslabšiu Octaviu 1.4 MPi v roku 1999 nikto nechcel

Na začiatku produkcie bol základnou motorizáciou štvorvalec 1.6 MPi 8V OHC známy z Felicie. Mal 55 kW/75 k, 135 Nm a v nízkych otáčkach si viedol celkom slušne, v tých vyšších to už pochopiteľne nešlo. Dnes je veľa z týchto motorov v zlom stave a majú problémy s plnením emisných noriem. Spotrebou tiež nepotešili (vzhľadom na ponúkaný výkon).

Od roku 1997 bol pre dynamických vodičov v ponuke atmosférický motor 1.8 20V s výkonom 92 kW/125 k a krútiacim momentom 170 Nm. Ožíval však až nad 4000 otáčkami, takže dole bol mŕtvy a vo vyšších otáčkach zbytočne žral.

Podstatne lepšie sa mu vodilo s prepĺňaním (1.8 20V Turbo), kedy dosahoval 110 kW/150 k alebo až 132 kW/180 k vo verzii RS. Je to bezkonkurenčne najlepší benzínový motor v Octavii. Je však citlivý na pravidelné výmeny motorového oleja. Od turbodúchadla sa do vane neraz vracia olej aj s karbónovými usadeninami (vplyvom vysokých teplôt pri športovej jazde), ktoré pomaly upchávajú sací kôš a motor vplyvom toho nemaže.

Báť sa nemusíte ani spomínaných štvorvalcov 1.6 8V (74 kW/101 k a 75 kW/102 k), majú síce svoje muchy, ale veľa vydržia a svojou celohliníkovou konštrukciou (1.6 MPi 8V má ťažký liatinový blok) nepreťažujú prednú nápravu. Veľmi dobrým je aj motor 1.4 16V (55 kW/75 k), ktorý sa v ponuke objavil po modernizácii v roku 2000.

Benzínový motor 2.0 MPi 8V (85 kW/115 k) nahradil nevyhovujúci motor 1.8 20V, no je konštrukčne starší a pre Octaviu bol len neplánovaným núdzovým riešením. Má vysokú spotrebu a hoci je jeho jazdný prejav v nízkych a stredných otáčkach príjemný, v Octaviách sa objavili kusy, ktoré radi žrali olej.

Antikorózna ochrana Octavie je na špičkovej... Foto: Václav Lipavský
Škoda Octavia Combi 1.6 Antikorózna ochrana Octavie je na špičkovej úrovni.

Nafta to istí

Legendárne naftové motory 1.9 TDI sú najvýraznejším dôvodom vysokej obľuby Octavií nielen medzi zákazníkmi ale aj zlodejmi. V tomto prípade platí, že čím starší a jednoduchší, tým lepší. Základná verzia s priamym vstrekovaním a poctivým rotačným vysokotlakovým čerpadlom (66 kW/90 k) je pri dobrom servise prakticky nezničiteľná. O niečo viac vrtochov má silnejšia verzia (81 kW/110 k) s variabilným turbodúchadlom a dvojhmotovým zotrvačníkom (v roku 2001 ho dostala aj verzia 66 kW/90 k).

Atmosférická verzia 1.9 SDI je medzi mnohými taxikármi dodnes na nezaplatenie. Jej čerpadlo si poradilo aj s horšou naftou a nízky max. výkon 50 kW/68 k zaistil, že motor sa nerozpadol ani po najazdení pol milióna km. Pri ignorovaní servisného intervalu mu občas praskol rozvodový remeň (typické aj pre prvé TDI s jednoduchou remenicou na alternátore) a od majiteľa vyžadoval častejšie dolievanie motorového oleja.

Na sklonku kariéry sa objavili ja motory 1.9 TDI PD (74 kW/101 k a 96 kW/130 k) s výbornými prevádzkovými parametrami, ale horšou odolnosťou a výdržou danou iným priamym vstrekovaním.

Aj po rokoch spoľahlivá

Veľkou výhodou Octavie I je jej jednoduchá konštrukcia, ktorá ju predurčuje na spoľahlivú prevádzku aj po rokoch tvrdej služby. To auto sa tak skoro neunaví a keď ho aj zoženiete v úbohom stave, za slušné peniaze ho dokážete dať do prevádzkyschopného stavu. Nenájdete auto s dostupnejším servisom a tak bohatou základňou mechanikov, ktorý ovládajú najrôznejšie triky pri jej opravách. To je však zároveň aj jej nevýhodou. Nikdy si nemôžete byť istí, akými rôznymi postupmi je „pozlepovaná“ práve tá Octavia, ktorú sa chystáte kúpiť. Ak však máte v servisnej histórii auta jasno, nad kúpou prvej generácie Octavie nemusíte váhať.

Škoda vyrábala aj špeciálne taxikárske verzie.... Foto: Škoda
Škoda Octavia Škoda vyrábala aj špeciálne taxikárske verzie. Tým sa podľa možností vyhnite, bývajú unavené a zničené.

Michal Válek, Regional Buying Manager AAA AUTO

„Škoda Octavia prvej generácie sa vyrábala už od roku 1996, tento rok teda oslávila 15. narodeniny. Svojím dizajnom a praktickosťou však neurazí nikoho ani dnes, čo potvrdzuje kvalitu a nadčasovosť tohto modelu. Najväčší batožinový priestor vo svojej triede je na úkor menšieho priestoru pre nohy cestujúcich vzadu, preto si Octaviu kupujú predovšetkým tí motoristi, ktorí nevozia vysokých pasažierov – a naopak ocenia obrovskú prepravnú kapacitu.“

„V autobazároch je najvyšší záujem o Octavie s motorom 1,9 TDI s výkonom 66 alebo 81 kW. Išlo o spoľahlivý agregát s legendárne nízkou spotrebou okolo štyroch až piatich litrov na 100 kilometrov. Tieto Octavie TDI majú dnes väčšinou najazdených mnoho kilometrov, preto môže byť istejšou voľbou novší agregát 1,9 TDI s výkonom 74 alebo 96 kW.“

„Dobrou voľbou môžu byť aj slabšie benzínové motory 1,4 a 1,6 litrov, ktoré sa dajú prerobiť na LPG. A úplne famózny je preplňovaný motor s objemom 1,8T a výkonom 110 kW. Mierne vyššia spotreba okolo 9 litrov je bohato vynahradená skvelou akceleráciou i vysokou spoľahlivosťou.“

„Octavie majú veľmi kvalitnú antikoróznu ochranu, slabším miestom sú však brzdy, predné svetlomety a celkovo elektronika. Pri kúpe ojazdenej Octavie skontrolujte vôľu na podvozku v zákrutách, súlad brzdového účinku pri prudkom zabrzdení a vyskúšajte aj klimatizáciu, elektrické sťahovanie okien a funkčnosť centrálneho zamykania. Pri kúpe staršej Octavie TDI si zavolajte radšej odborníka na motory, slušný autobazár s tým nebude mať žiadny problém.“

História modelu – Škoda Octavia I
1996 Predstavenie modelu, benzínové motory 1.6 MPi (55 kW/75 k), 1.8 20V (92 kW/125 k), naftový motor 1.9 TDI (66 kW/90 k).
1997 Motory 1.6 8V (74 kW/101 k) a 1.9 TDI VGT (81 kW/110 k).
1998 Príchod verzie Combi, verzia Laurin & Klement, iná palubná doska pre verziu SLX, úprava zadnej strany predných operadiel kvôli zväčšeniu miesta vzadu, motor 1.8 20V Turbo (110 kW/150 k), turbodiesel 1.9 SDI (50 kW/68 k).
1999 Verzia 4×4, nové motory 2.0 MPi 8V (85 kW/115 k) a 1.4 MPi OHV (44 kW/60 k).
2000 Veľká modernizácia, iné svetlomety aj predná maska, motory 1.4 16V (55 kW/75 k), 1.6 8V (75 kW/102 k), 1.9 TDI PD (74 kW/101 k), verzia RS s motorom 1.8 20V Turbo (132 kW/180 k).
2001 Pohon 4×4 aj pre liftback.
2003 Verzia Combi RS (132 kW/180 k), motor 1.9 TDI PD (96 kW/130 k).
2004 Premenovanie na Octavia Tour, obmedzenie počtu verzií.
2010 Ukončenie výroby, celkovo vyrobených 1 442 126 kusov Octavie I.
Časté poruchy
Vôle v uloženiach predného stabilizátora, vôle v silentblokoch zadnej nápravy, nefunkčné cievky zapaľovania (1.8 20V, 1.8 20V Turbo), prepálené tesnenie pod hlavou (1.4 MPi, 1.6 8V), vysoká spotreba oleja (2.0 MPi 8V), netesnosti tandemového čerpadla, nefunkčný merač hmotnosti nasávaného vzduchu, zatuhnutý mechanizmus stieračov.
Odporúčanie
Pri Octavii je veľmi dôležité vybrať si správny motor. Výborné sú najmú naftové 1.9 TDI, SDI a benzínové 1.4 16V, 1.6 8V a 1.8 20V Turbo. Podmienkou je ich dobrý technický stav (najmä 1.8 20V Turbo).
Antikorózna ochrana je špičková, skôr sa sústreďte na to, či auto nebolo búrané, alebo nie je zvarené z viacerých vozidiel po totálnej havárii. To je prípad mnohých podozrivo lacných Octavií. Nedajte sa nalákať do pasce, používajte zdravý rozum!
14 debata chyba
Články podľa značiek