Kríza s ‘jazdenkami‘ zrejme končí. Začína ich pribúdať

Po niekoľkomesačnom poklese a stagnácii trh s jazdenými autami v októbri zažil mierne oživenie. Na Slovensku máme z krajín V4 aktuálne najmladšie, ale zároveň aj najdrahšie jazdené autá.

05.11.2021 14:00
debata (2)
Na Slovensku je stredná hodnota... Foto: AAA Auto
AAA Auto - autobazár Na Slovensku je stredná hodnota "jazdeniek" 7 000 eur, v Česku 6 640 eur a napríklad v Poľsku len 4 765 eur.

Napríklad na Slovensku ponuka „jazdeniek“ vzrástla o skoro 5 000 áut. V Česku o takmer 8 000, v Maďarsku o necelých 2 000 a v Poľsku o vyše 9 000 vozidiel. K zlepšeniu situácie na trhu s jazdenými autami výrazne prispieva dovoz jazdených áut zo štátov západnej Európy, ktorý je už od júna tohto roku vyšší ako v rovnakom období „predcovidového“ roku 2019. Vyplýva to z analýzy trhu, ktorú pripravila spoločnosť Aures Holdings.

Jednou z príčin tohto trendu je podľa odborníkov čipová kríza a s ňou súvisiaci nedostatok nových áut, keď čakacia doba na mnohé modely už teraz presahuje jeden rok. Preto sa napríklad začínajú oveľa viac predávať mladšie jazdené autá.Veľký záujem je najmä o takzvané „zánovné“ vozidlá s vekom okolo dvoch rokov. Tie sú stále v dobrom technickom stave a navyše kryté zárukou výrobcu. Majú teda najbližšie k novým. Už ale neplatí, že sú lacnejšie. Zvýšený dopyt a obmedzená ponuka totiž tlačia ich ceny nahor.

Ako vyplýva z analýzy spoločnosti Aures Holdings,, zánovné vozidlá s vekom do dvoch rokov zdraželi na Slovensku medziročne až o 15,03 %, v Českej republike o 13,27 % a v Poľsku o 3,01 %. Najvyšší rast cien sa teda týka práve Slovenska. Ponuka týchto vozidiel inzerovaných v krajinách V4 pritom medziročne klesla o 41 597 áut. A to je zaujímavé najmä vzhľadom na to, že starších jazdených áujt začína v autobazároch opäť pribúdať. Môže však ísť len o dočasný trend, ktorý sa zvráti v zime, keď tradične sezónne dovoz jazdených áut klesá.

Najčastejšie ponúkané ojazdené vozidlá v krajinách V4 v októbri 2021

Slovensko Česko Maďarsko Poľsko
1 Škoda Octavia Škoda Octavia Opel Astra Opel Astra
2 Volkswagen Passat Škoda Fabia Ford Focus Audi A4
3 Volkswagen Golf Volkswagen Golf BMW 3 BMW 3
4 Škoda Fabia Volkswagen Passat Volkswagen Golf Volkswagen Passat
5 Škoda Superb Škoda Superb Volkswagen Passat Volkswagen Golf
6 BMW 3 Ford Focus Škoda Octavia Ford Focus
7 Audi A4 BMW 3 BMW 5 Opel Corsa
8 BMW 5 Volkswagen Touran Opel Corsa BMW 5
9 Audi A6 BMW 5 Audi A4 Ford Mondeo
10 Opel Astra Ford Mondeo Suzuki Swift Škoda Octavia
  Zdroj: Aures

A keďže novšie autá z bazárov miznú, zákonite sa stredná hodnota veku predávaných „jazdeniek“ zvyšuje. V októbri bola najvyššia pri vozidlách predávaných v Poľsku (12,3 roka), nasleduje Maďarsko (11,5 roka), Česko (10,1 roka) a najmladšie boli vozidlá na Slovensku (9,8 roka). Stav tachometra je opäť najvyšší v Poľsku (priemerný nájazd 181 600 km), najmenej ojazdené sú vozidlá v Česku (priemerný nájazd 149 000 km).

Asi preto neprekvapí, že najdrahšie ojazdené inzerované vozidlá sú aktuálne na Slovensku, kde je stredná hodnota 7 000 eur, nasleduje Česko (6 640 eur), Maďarsko (6 070 eur) a najlacnejšie sú v Poľsku, kde je stredná hodnota ceny 4 765 eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #ojazdené autá #AAA auto #predaj jazdených áut #Aures Holding
Články podľa značiek