Na predaj je bugina vyrobená pre britské špeciálne jednotky SAS. Vzniklo ich len šesť

Buginu využívali SAS počas prvej vojny v zálive, existuje ich už len 5. V Británii je homologovaná aj na bežné cesty.

12.07.2023 16:00
Longline/Ricardo MkII Light Strike Vehicle (1990) Foto:
Bugina sa oficiálne volá Longline Light Strike Vehicle MKII .
debata (1)

Tento výnimočný stroj, ktorý vyzerá ako z filmu Mad Max, je dielom britskej spoločnosti Longline. Tá pred prvou vojnou v Perzskom zálive dostala od britského ministerstva obrany za úlohu vyrobiť rýchle, ľahké útočné vozidlo (LSV) pre jednotky SAS (britské „komando“ Special Air Force), ktoré bude nasadené v púštnom teréne. Longline neskôr prevzala spoločnosť Ricardo, preto je modelové označenie buginy trochu komplikované – Longline/Ricardo MkII Light Strike Vehicle. MkII značí druhý z troch vyrobených variantov líšiacich sa hlavne pohonom a agregátom.

Dvojsedadlová bugina má trubkový rám a ochrannú klietku. Niektoré komponenty pochádzajú od Volkswagenu, predovšetkým 1,9-litrový vodou chladený štvorvalec, ktorý sa využíval v Transporteri. V ráme sú zabudované aj závesné body umožňujúce prepravu buginy vrtuľníkom v prípade potreby.

Longline/Ricardo MkII Light Strike Vehicle (1990)
Longline/Ricardo MkII Light Strike Vehicle (1990)
+5Longline/Ricardo MkII Light Strike Vehicle (1990)

Originál MkI bol predokolka, MkII, ktorý je aj predmetom dražby, mal pohon 4×4 a MkIII mal namiesto benzínového agregátu naftový motor od Volkswagenu. Na buginu bolo možné namontovať guľomet, granátomet alebo protitankový raketový systém MILAN (Missile d'Infanterie Léger Antichar).

Z verzie MkII bolo vyrobených len 6 kusov, dodnes sa zachovalo 5, takže ide o naozaj raritný stroj. Podrobnosti o nasadení buginy sú stále dôverné, no zúčastnila sa vojny v Perzskom zálive. Vo Veľkej Británii je dokonca homologovaná pre jazdenie po bežných cestách.

Dunaj NATO nezastavil. Vojaci ho poľahky prekonali
Video

Buginu predáva aukčný dom Bonhams. Aukcia sa uskutoční už o niekoľko dní (14. júla) na legendárnom Festivale rýchlosti v Goodwoode. Podľa odhadov by sa mala predať za 28– až 30-tisíc libier. To je v prepočte približne 33– až 35-tisíc eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Bonhams #Longline/Ricardo MkII #vojenská bugina #Special Air Force
Články podľa značiek