Svetovým autom roka je VW Up!

Po celoeurópskej ankete Car of the Year 2012 (COTY ), vyhlásili na autosalóne v New Yorku aj víťaza celosvetovej súťaže World Car of the Year (VCOTY).

13.04.2012 05:38
Volkswagen Foto:
Najmenší Volkswagen nastavil podľa poroty WCOTY 2012 novú úroveň vo vnímaní kategórie malých mestských vozidiel. Očaril priestorom, jazdnými vlastnosťami, bezpečnosťou aj kvalitou spracovania.
debata (2)

Cena poputuje tentoraz do Wolfsburgu. Svetovým autom roka je totiž malý Volkswagen Up!. Nemecká novinka si tak vynahradila druhé miesto v európskej ankete, kde skončila na druhom mieste za elektromobilom Opel Ampera.

Rozhodla o tom 64-členná porota automobilových novinárov z 25 krajín sveta. Up! sa najprv prebojoval z celkovo 34 prihlásených vozidiel do užšej desiatky a potom do trojice finalistov spolu s BMW 3 a Porsche 911. Nakoniec to bol on, ktorý získal vavríny.

Porota vo svojom hodnotení ocenila pokrok, ktorý up! prináša do triedy malých mestských vozidiel. Nastavuje latku v efektívnom využití priestoru, v kvalite jazdných vlastností, kvalite materiálov, citlivého riadenia, bezpečnosti a ekonomike prevádzky. Z pohľadu slovenských zákazníkov je to potešujúce, pretože up! sa spolu so svojimi sesterskými modelmi Škoda Citigo a Seat Mii vyrába v bratislavskom montážnom závode Volkswagenu v Devínskej Novej Vsi ako na jedinom mieste na svete.

Volkswagen však nie je v tejto ankete žiadnym nováčikom. V roku 2009 triumfoval Golfom VI a o rok neskôr Polom, ktoré sa stalo zároveň európskym autom roka 2010.

Okrem hlavnej kategórie vyhlásili v New Yorku aj víťazov troch podkategórií. Cenu za dizajn si odniesol Range Rover Evoque, športovým autom roka sa stalo Porsche 911 a cenu za ekológiu získal Mercedes so svojou úspornou limuzínou S 250 CDI BlueEfficiency so spotrebou len 5,7 litra nafty na 100 km. Vlaňajším víťazom bol elektromobil Nissan Leaf.

Výsledky WCOTY 2011

Svetové auto roka

Volkswagen Up! Foto: Volkswagen
Volkswagen Up! Volkswagen Up!
  1. Volkswagen Up!
  2. BMW 3
  3. Porsche 911

Zelené auto roka

Mercedes-Benz S 250 CDI Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Mercedes-Benz S 250 CDI
  1. Mercedes-Benz S 250 CDI BlueEfficiency
  2. Ford Focus Electric
  3. Peugeot 3008 HYbrid4

Dizajn roka

Range Rover Evoque Foto: Land Rover
Range Rover Evoque Range Rover Evoque
  1. Range Rover Evoque
  2. Citroën DS5
  3. Volkswagen up!

Športové auto roka

Porsche 911 Foto: Porsche
Porsche 911 Porsche 911
  1. Porsche 911
  2. Lamborghini Aventador LP-700 4
  3. McLaren MP4–12C

Pravidlá súťaže

1. Súťaž WCOTY nemá takú tradíciu ako regionálne ankety v Severnej Amerike, Japonsku a Európe. Kým európske Car of the Year sa koná nepretržite od roku 1964, prvé svetové auto roka vyhlásili len pred šiestimi rokmi. Bolo ním Audi A6, neskôr BMW 3, Lexus LS460, Mazda 2, VW Golf VI, VW Polo a vlani Nissan Leaf.

2. Súťaž WCOTY nechce konkurovať regionálnym anketám. Zložením poroty, v ktorej sa nachádzajú motoristickí novinári z Európy, Ázie, Japonska a Južnej i Severnej Ameriky, však ponúka nový pohľad na posudzovanie kritérií zákazníkmi rôznych kontinentov. Centrála je v kanadskom Toronte.

3. Autá prihlásené do súťaže musia byť predávané minimálne na dvoch kontinentoch a musia byť v predaji aspoň v piatich krajinách. Tento rok ich bolo 34, čo je o niečo menej ako v minulých rokoch. Zoznam sa uzatvára v júni. Do januára sa porotcovia zoznamujú s prihlásenými autami počas svojej práce na medzinárodných prezentáciách.

4. V januári vzíde z kandidátov v prvom kole desať finalistov. Vo februári zúži porota počet finalistov na troch. V apríli je počas autosalónu v New Yorku vyhlásený víťaz súťaže. Okrem hlavnej ceny sa udeľujú aj ceny za najkrajšie (World Car Design), športové (World Performance Car) a ekologické (World Green Car) auto roka.

2 debata chyba
Články podľa značiek