Nissan Patrol je v Guinnessovej knihe rekordov. Potiahol ruské lietadlo

Na letisku Sharjah neďaleko Dubaja sa Nissanu podarilo zlomiť doterajší rekord v ťahaní lietadiel. A to viac ako dvojnásobne.

23.09.2013 16:00
debata
Nový Patrol porazil doterajších rekordérov –... Foto: Nissan
Nissan Patrol rekord Nový Patrol porazil doterajších rekordérov – Toyotu Tundra aj Volkswagen Touareg. Tento obrovský "Full Truck" však vyzerá popri ruskom nákladnom iljušinovi ako drobček.

Do sériového Nissanu Patrol zapriahli ruské nákladné lietadlo Il-76 s hmotnosťou 170 ton. Podľa predpisov ho potiahol na vzdialenosť 55 metrov. To stačilo na zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

Patrol tak zosadil z trónu Toyotu Tundra, ktorá dokázala vlani v októbri čosi podobné, lenže ako príves mala „len“ 75-tonový raketoplán Endeavour Space Shutle.Podobne to dopadlo s Volkswagenom Touareg, ktorý mimo súťaže zvládol 155-tonový Boeing 747–200.

Nissan Patrol poháňa benzínový 8-valec s objemom 5,6 litra a výkonom 298 kW. Oficiálna pohotovostná hmotnosť brzdeného prívesu je pritom len 3,5 tony. Je preto pochopiteľné, že jedna z mála úprav rekordného vozidla sa týkala zosilnenia ťažného zariadenia. Vozidlo bolo tiež viac zaťažené, aby sa dosiahla lepšia trakcia pneumatík.

A prečo prebehol rekord práve v Spojených arabských emirátoch? Pre Nissan Patrol je totiž Blízky a Stredný východ najväčším trhom. V porovnaní s Európou, kde sa zatiaľ nepredáva, či USA, tu má „značka“ Patrol stále vysokú autoritu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #Nissan #Ptarol #IL-76 #Guinnesova kniha #170 ton
Články podľa značiek