Mercedes vyhral boj s Francúzmi o náplň klimatizácie. Môže predávať

Je to v suchu. Najvyšší francúzsky súd definitívne zrušil zákaz predaja niektorých modelov Mercedesu vo Francúzsku. Dôvodom bola nepovolená náplň klimatizácie.

19.05.2014 16:00
Mercedes-Benz-S-Class 2014 Foto:
Zákaz francúzskej vlády predávať niektoré modely Mercedesu vrátane tried A a B znamenal zablokovanie dodávok asi 4 500 vozidiel určených pre francúzsky trh.
debata

Kauza zakázaného chladiva do klimatizácií, ktorá viedla až k vlaňajšiemu nariadeniu francúzskej vlády o zastavení predaja niektorých modelov Mercedesu, má pre nemecký koncern šťastný koniec. Podľa súdu je totiž zákaz neoprávnený.

Daimler, ako jediná európska značka, odmietol vyhovieť smernici Európskej únie, ktorá od vlaňajšieho roka zakázala používať v klimatizáciách nových vozidiel pôvodnú náplň R134a. Automobilka vo svojich testoch totiž zistila, že pri zrážke a vznietení sa môže pri použití novo predpísanej náplne uvoľniť vysoko toxický fluorovodík a spôsobiť cestujúcim smrť.

Francúzska vláda v júni zablokovala predaj športových modelov Mercedes-Benz SL, Mercedes-Benz CLA a kompaktných Mercedesov tried A a B, ktorých klimatizácie používali chladivo R134a. Správny súd však už v auguste minulého roka tento zákaz dočasne zrušil. Podľa koncernu Daimler zablokoval zákaz dodávky približne 4¤500 vozidiel určených pre francúzsky trh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #klimatizácia #Mercedes-Benz #R134a
Články podľa značiek