Hyundai a Kia zaplatia za klamanie v spotrebe 100 miliónov! Ale v USA

Po dvoch rokoch od vypuknutia škandálu s uvádzaním nízkej spotreby áut bol pre automobilky Hyundai a Kia v USA vyrubený trest. Zaplatia pokutu 100 miliónov dolárov. A prídu o ďalších 250.

07.11.2014 16:00
debata (2)
Udávanie nepravdivo nízkej spotreby paliva bude... Foto: Hyundai, Kia
Hyundai - Kia Udávanie nepravdivo nízkej spotreby paliva bude stáť Hyundai a Kiu v USA stámilióny dolárov. Musia zaplatiť pokutu a vyrovnať sa s majiteľmi dotknutých modelov áut. Stane sa raz niečo podobné aj v Európe?

Už v novembri 2012 automobilky Hyundai a Kia pripustili, že pri viac ako milióne vozidiel predaných v USA a Kanade uvádzali príliš nízky údaj priemernej spotreby. Rozdiel predstavoval približne jednu míľu na galón paliva, teda približne 1,6 km na 3,8 litra benzínu. To napadli viaceré spotrebiteľské organizácie. A majitelia vozidiel na súde naozaj uspeli. V priebehu tohto roka museli obe značky doplatiť zákazníkom v USA za nadspotrebu odškodné vo výške 395 miliónov dolárov. Týkalo sa to asi 600-tisíc majiteľov Hyundaiov a 300-tisíc majiteľov vozidiel Kia.

To však nebol koniec sporu. Teraz musí Hyundai aj Kia zaplatiť pokutu americkej vláde. Vyšetrovanie trvalo viac ako dva roky a bolo ukončené dohodou s americkým ministerstvom spravodlivosti, agentúrou pre ochranu životného prostredia (EPA) a a agentúrou kalifornskej vlády pre čistotu ovzdušia (CABR). Kórejské automobilky prídu o 100 miliónov dolárov. Okrem toho však poputuje ďalších 50 na prevenciu pred podobným pochybením v budúcnosti. Hyundai a Kia zároveň prídu o emisné povolenky v hodnote 200 miliónov dolárov, ktoré mohli predať iným výrobcom nesplňujúcim emisné normy.

Celkovo ich tak klamanie v spotrebe bude stáť astronomických 745 miliónov dolárov. „Podniky, ktoré hrajú podľa pravidiel, by nemali súperiť s tými, ktorí pravidlá porušujú“, povedala na konto pokuty predstaviteľka EPA Gina McCarthyová. Nám sa len ostáva pýtať, kedy budú pod podobným tlakom na udávanie pravdivej spotreby paliva aj európski výrobcovia? Je všeobecne známe, že reálna spotreba áut sa od tej oficiálnej, meranej v laboratóriách, líši často aj o 20¤%. Samozrejme, smerom nahor.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai
Články podľa značiek