Porsche sa chce súdiť za čínsku kópiu Macanu. Šance sú mizerné

V Zuffenhausene pripravujú žalobu na čínsku automobilku Zotye, ktorá prakticky do detailu skopírovala Porsche Macan. Príklady z minulosti však ukazujú, že domôcť sa práva bude v ríši stredu prakticky nemožné.

03.07.2015 16:00
debata (1)
Čínska kópia Porsche Macan je takmer na... Foto: Zotye
Zotye T700 - Porsche Čínska kópia Porsche Macan je takmer na nerozoznanie. Pikantné však je, že sa podobá aj technikou.

Čínske automobilky a kópie. To je známa téma. Tí, ktorí predpokladali, že pôsobenie renomovaných európskych, japonských či amerických koncernov v Číne povedie k postupnému útlmu vykrádania dizajnu či technológií zo strany čínskych automobiliek, sa mýlili. Čínsky plagiátorský biznis prekvitá. Spomeňme aspoň prípad Range Roveru Evoque, ktorý skopírovala pod názvom X7 spoločnosť Land Wind, Volkswagenu Beetle, ktorý sa stal vzorom pre model značky Vidoev či najnovší, do očí bijúci príklad, Porsche Macan, ktoré stálo ako predloha pre Zotye T700.

Kým ostatné automobilky už rezignovali, Porsche chce zjednať nápravu. Pripravuje žalobu, ktorá má zabrániť plánom Zotye na výrobu modelu T700. Tá má odštartovať už budúci rok. Príchod na trh totiž značku obchodne poškodí. Veď kým Porsche predáva svoj originálny Macan v Číne za 558 000 jüanov (79 000 eur), čínska kópia má vyjsť tamojších zákazníkov len na 170 000 jüanov (24 000 eur), čo je menej než tretina. Šance na spravodlivosť sú však mizerné.

Ukázal to už príklad Land Windu X7. Šéf Land Roveru, Ralf Speth, po tom, čo videl kópiu Range Roveru Evoque, nešetril silnými slovami. „Fakt, že v Číne naďalej dochádza k plagiátorstvu, a to v takejto miere, ma naozaj sklamal. Nemalo by sa to diať, intelektuálne vlastníctvo patrí skupine Jaguar Land Rover, a pokiaľ ho niekto poruší, potom sa vystavuje postihu na základe medzinárodných pravidiel, ktoré platia na celom svete.“ To bolo ale naozaj všetko, na čo sa zmohol.

Nedávno totiž pre médiá priznal, že mu neostáva nič iné, ako sa prizerať predaju ukradnutého Evoque v Číne. Firma vraj nenašla žiadne právne prostriedky, ako tomu zabrániť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Porsche #Zotye #Zotye T700 #kópírovanie áut
Články podľa značiek