LM3D Swim: Američania vytlačili ďalšie auto. Ale cena 53 tisíc $?

Americká spoločnosť Local Motors pokračuje vo vývoji auta z tlačiarne. Plážová bugina LM3D Swim príde na trh už od dva roky. Jej cena je však zatiaľ zlý vtip. Kúpiť by ste si za ňu mohli napríklad dva plnohodnotné elektromobily.

12.11.2015 14:00
Local Motors Swim - 2017 Foto:
Malá plážová bugina má sympatický dizajn. Jej najväčším tajomstvom je karoséria a skelet vytlačený pomocou 3D tlačiarne.
debata

Local Motors je veľmi inovatívna americká spoločnosť. Jej cieľom je výroba vozidiel, ktoré by vznikli pomocou 3D tlače. A používa na to komunitu svojich priaznivcov. Už vlani na výstave IMTS 2014 (International Manufacturing Technology Show) v Chicagu vytlačila pred zrakmi verejnosti hlavné komponenty a zmontovala prvé funkčné „3D“ auto Strati. Malá „plážová bugina“ s elektromotorom bola výsledkom súťaže, do ktorej sa zapojilo 200 dizajnérov.

Interiér ponúka miesto dvom pasažierom. Foto: Local Motors
Local Motors Swim - 2017 Interiér ponúka miesto dvom pasažierom.

Dielo, ktoré zabralo priestorovej tlačiarni dva dni práce, síce pôsobilo dosť odstrašujúco, ale to nezmenilo nič na fakte, že Local Motors dokázala funkčnosť takejto technológie. Teraz prichádza na rad ďalšia fáza. Na najväčšej tuningovej výstave SEMA v Las Vegas ukázala spoločnosť prototyp modelu LM3D Swim, ktorý je veľmi blízkym predobrazom sériového modelu. Opäť ide o ľahučký roadster, tentoraz však s podstatne detailnejším vypracovaním. Navrhol ho „komunitný“ dizajnér Kevin Lo.

O pohon sa stará pravdepodobne elektromotor... Foto: Local Motors
Local Motors Swim - 2017 O pohon sa stará pravdepodobne elektromotor spojený so zadnými kolesami. Vylúčený však nie je ani klasický spaľovací agregát.

Väčšina jeho častí vzniká práve 3D tlačou z materiálov dodaných spoločnosťou SABIC, a čo je podstatné, vďaka novému softvéru od Siemensu sa podarilo skrátiť celý proces tlače. Koľko času ale zabrala Local Motors neuviedla. Rovnako sa nezmieňuje o technike, no možno predpokladať, že ide opäť o elektromobil. Ak by Swim použil pohon staršieho Strati, znamenalo by to, že má elektromotor s výkonom minimálne 3,5 kW. Už vtedy však spoločnosť uvažovala o silnejšej verzii s výkonom 12 kW.

A že to Local Motors myslí vážne, dokladuje tým, že štartuje testy predprodukčných prototypov a zároveň vyvíja aktivity na získanie americkej homologizácie vrátane nárazových skúšok. Prvé objednávky na svoje auto bude prijímať už budúci rok a výrobu chce spustiť začiatkom roka 2017. Maličký roadster si však bude musieť nájsť veľmi atypických zákazníkov, či skôr excentrických maniakov do nových technológií. Stáť má totiž neuveriteľných 53 000 dolárov! A za to si v Kalifornii kúpite dva karbónové elektromobily BMW i3.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Local Motors #3d tlač #Local Motors Swim
Články podľa značiek