Volvo rozbilo prvý elektromobil

Súčasťou expozície Volva na autosalóne v Detroite je vrak elektrického Volva C30. Čo tým chcel básnik povedať?

14.01.2011 12:27
Volvo C30 Electric Foto:
Volvo C30 Electric
debata

Vývoj elektrických vozidiel má pred sebou ešte pomerne dlhú cestu, kým sa elektromobily aspoň vyrovnajú vozidlám so spaľovacím motorom. Zatiaľ sú v absolútnej menšine, no postupne sa zlepšujú ich parametre vo všetkých ohľadoch.

Bezpečnosť je oblasť, ktorá pri elektrických vozidlách zostáva akoby v úzadí. Každého skôr zaujíma, aký dojazd elektromobil má, ako rýchlo sa dokáže nabiť na plnú kapacitu a či sa aj niečo zmestí do batožinového priestoru.

Volvo nezostalo svojej povesti nič dlžné. Rozbité Volvo C30 Electric na autosalóne v Detroite demonštruje, že aj elektromobily môžu byť bezpečné. Hlavným problémom pri havárii elektromobilu sú jeho batérie. Tie musia byť uložené mimo deformačných zón, aby sa minimalizovalo riziko ich poškodenia. Batérie Volva sú uložené na mieste palivovej nádrže a v stredovom tuneli. Ďalšie nebezpečenstvo predstavuje kabeláž.

Sústava batérií usporiadaná do tvaru... Foto: Volvo
Volvo C30 Electric Sústava batérií usporiadaná do tvaru "T" zostala neporušená.

Volvo C30 Electric absolvovalo nárazový test pri rýchlosti 64 km/h s čelným presahom 40 %. Sústava batérií zostala neporušená rovnako ako kabeláž. Volvo je navyše vybavené ochranným systémom, ktorý po zaregistrovaní nárazu v priebehu 50 milisekúnd odpojí batérie.

Druhým závažným rozdielom medzi elektromobilom a automobilom so spaľovacím motorom je práve pohonná jednotka, ktorá u konvenčných automobilov pohltí časť nárazovej energie. Kompaktnejší a ľahší elektromotor nie je schopný pohltiť toľko energie. Navyše elektromobily musia bojovať s vyššou hmotnosťou vďaka ťažkým batériám. Preto sú štruktúry prednej časti Volva C30 Electric v porovnaní s konvenčným modelom dodatočne zosilnené.

Volvo C30 Electric odolalo nárazu napriek... Foto: Volvo
Volvo C30 Electric Volvo C30 Electric odolalo nárazu napriek vyššej hmotnosti.

Projekt elektromobilov značky Volvo v súčasnosti pozostáva z flotily asi 250 vozidiel, ktoré budú využívané rôznymi firmami a inštitúciami. Dodávky prvým zákazníkom vo Švédsku začnú v roku 2012.

Okrem Volva C30 Electric švédska značka plánuje uvedenie plug-in hybridu v Európe v roku 2012. Jeho pohon bude zabezpečovať naftový motor v spolupráci s elektromotorom.

debata chyba
Články podľa značiek