Legendárna Škoda 110 R oslavuje

Je to neuveriteľné, ale "Erka" oslavuje už svoje 40. narodeniny.

26.07.2010 12:26
Škoda 110 R Foto:
Škoda 110 R
debata

Minulý rok oslavovala štyridsiatku Škoda 100/110, tento rok zastihlo jubileum jej športovejšiu verziu Škoda 110 R. Športovo orientovaná Škoda 110 R začala schádzať z výrobných liniek závodu v Kvasinách v roku 1970, teda rok po spustení výroby základného sedanu Š 100/110, z ktorého technicky vychádzala.

Spúšťanie výroby sa nezaobišlo bez menších problémov s kvalitou produkcie, ktorá trpela najmä neskorými dodávkami niektorých komponentov od subdodávateľov. Nepružnosť externých dodávateľov v tej dobe výrazne ovplyvňovala nábeh výroby akéhokoľvek modelu.

Prvé kusy ešte nemali na predných sedadlách... Foto: Škoda Auto
Škoda 110 R Prvé kusy ešte nemali na predných sedadlách opierky hlavy.

Na začiatku výroby bola Škoda 110 R k dispozícii v troch odtieňoch laku – jarná zeleň, citrónová žltá a závodná červená. Ani jeden z týchto lakov nebol pre sedany k dispozícii.

Paleta farieb sa rozšírila v roku 1972. Vtedy na „erke“ pribudlo aj nové čelo so štvoricou predných svetlometov (prídavné diaľkové svetlomety umožňovali bezpečnejšiu rýchlu jazdu), na predných sedadlách sa objavili opierky hlavy a B-stĺpiky karosérie dostali pevnejšie výstuhy (dovtedy sa karoséria dosť krútila).

Okrem elegantnej dvojdverovej karosérie s dlhými bočnými dverami a bezrámovými oknami „erka“ šokovala aj výkonným motorom 1.1 8V OHV, ktorý sa od sedanov Š 100 odlišoval väčším objemom, dvojkomorovým karburátorom, ostrejším vačkovým hriadeľom, chladičom oleja, odolnejšími liatinovými prekladmi ložísk kľukového hriadeľa, alebo väčším kompresným pomerom. Do Š 110 R tak museli majitelia tankovať benzín Super. Aj vďaka lepšiemu palivu (v kombinácii s ťažším stálym prevodom) sa rozbehla na 145 km/h.

Starším škodovkám sme sa už na stránkach www.auto.pravda.sk kedysi venovali viac, preto si detailnejšie informácie o Škode 110 R môžete prečítať TU. O obľúbeným sedanoch Š 100/110 sa viac dočítate TU.

debata chyba
Články podľa značiek