Aký je Ivan Bella za volantom?

Prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella je skôr pokojnej povahy a jazdí na Citroëne C5. Ako však prezradil, v kútiku duše sníva o Subaru Forester 2.0 Boxer Diesel.

13.06.2010 10:05
Bella
Prvý slovenský astronaut Ivan Bella.
debata

Aký ste vodič?

Šoférujem strašne rád. Je to pre mňa relax. Mám za sebou nonstop cesty do Paríža alebo do Moskvy. Jednoducho, v aute sa nikdy neunavím. Jazdiť som začal už ako pätnásťročný na malej motorke. Keď som chodil neskôr s kamarátmi na nejaké akcie, tak som zásadne šoféroval ja, pretože som nikdy nepil. Dnes som veľmi opatrný vodič a totálny pedant na dopravné predpisy. Rýchlosť ma nijako extra neláka. Samozrejme, na nejakom okruhu, tak kde je to bezpečné, by som si rád vyskúšal limity nejakého dobrého auta.

Aký ste spolujazdec?

Keď šoféruje niekto, ku komu mám dôveru, tak si v aute rád pospím. To je asi tak sedemdesiat percent prípadov. Ale keď vidím, že ten človek má problémy a veľmi to nezvláda, tak sa mu snažím pomôcť. V extrémnom prípade sa aj ohradím proti rýchlej jazde. Nie som ten typ, čo by si dával servítku pred ústa.

Aké sú vaše zlozvyky?

Jediný je asi ten, že občas zdvihnem za volantom telefón. Ja sám však nikdy netelefonujem.

Ako si krátite čas na cestách?

Najradšej počúvam hudbu.

Čo vás vie najviac vytočiť?

Arogantní neskúsení šoféri, ktorí si stále dokazujú, že sú majstri sveta, a pritom to nie je vôbec pravda. Ale zas nemôžem povedať, že by som sa dal vytočiť. Ja som pokojný vodič a že sú oni blázni, to je ich problém.

Čo pre vás znamená auto?

Ako väčšina chlapov mám autá rád, ale vzhľadom na možnosti k tomu pristupujem tak, že auto má slúžiť mne a nie ja jemu. To však neznamená, že by som sa o svoje auto nestaral. Snažím sa dať autu to, čo potrebuje a dodržiavať servisné intervaly, pretože viem, že sa mi to vráti v jeho spoľahlivosti.

Najhoršia skúsenosť?

Našťastie som nemal nikdy žiadnu haváriu a ani som nebol svedkom nejakej dramatickej udalosti. Dúfam, že to tak aj ostane.

Ako vychádzate s políciou?

Vzhľadom na to, že im nedávam príležitosti a zámienky na pokuty, tak veľmi dobre.

Vaša najvyššia pokuta?

Nedávno som zaplatil 30 eur za rýchlosť. Mal som naozaj pech, pretože som sa rozhodol predbehnúť starú aviu, ktorá sa predo mnou plazila osemdesiatkou a povolená bola deväťdesiatka. No a pri tom predbiehaní som prekročil rýchlosť. Policajti mi povedali, že nie som vo vesmíre a že zákony platia pre všetkých, tak som ani nevyjednával a zaplatil.

Sú lepší vodiči ženy alebo muži?

Aj ženy, aj muži môžu byť dobrými aj zlými šoférmi. Nedá sa to diferencovať podľa pohlavia. Ale všeobecne si myslím, že ženy sú zväčša opatrnejšie, najmä ak majú v autách deti.

Viete si vymeniť rezervu?

Samozrejme. Nerobí mi to žiadne problémy. Som „kutilský“ typ. Keby sa dalo, robil by som si aj servis, ale dobre viete, že pri dnešných autách nemáte šancu do toho nejako zasiahnuť.

Roky za volantom 30
Kilometrov ročne 20 000
Vodičský preukaz B
Prvé auto Škoda Octavia
Súčasné auto Citroën C5
Obľúbené auto Škoda Octavia
Auto snov Subaru Forester 2.0 Boxer Diesel

Autoškola:
Ak počas núdzového státia na diaľnici alebo na rýchlostnej ceste stojí vozidlo na krajnici alebo na vozovke, vodič je povinný výstražný trojuholník
A) umiestniť vo vzdialenosti najmenej 50 m za vozidlom,
B) umiestniť vo vzdialenosti najmenej 100 m za vozidlom,
C) umiestniť vo vzdialenosti 100 m za vozidlom len za zníženej viditeľnosti.

Ivan Bella zakrúžkoval správne odpoveď B.

debata chyba
Články podľa značiek