Pravidlá pre zimné pneumatiky mätú vodičov

Prvú sezónu s novými pravidlami vzhľadom na zimné pneumatiky sprevádza chaos. Najnovšia vyhláška ministra dopravy Ľubomíra Vážneho určila, že zimná guma musí mať drážky hlboké najmenej tri milimetre. Na letných, ktoré sa môžu používať aj v zime, pritom stačí iba 1,6 milimetra.

04.01.2010 08:12
zimná pneumatika Foto:
Zimná pneumatika.
debata

Znamenalo by to, že vodičovi na bezpečnejších zimných kolesách s dezénom 2,9 milimetra môže policajt pri kontrole zobrať doklady. A šofér s rizikovým letným dezénom hlbokým 1,7 mm vyviazne bez pokuty. Upozorňujú na to aj niektorí inštruktori v autoškolách.

Zo zmien bol najprv zmätený aj dopravný expert Jozef Drahovský. „Aj ja som to tak najprv pochopil, ale nakoniec po asi treťom prečítaní vyhlášky a potom aj zákona som zistil, že to tak nie je. Na zimných pneumatikách sa dá legálne jazdiť aj s menším dezénom ako tri milimetre, hoci to vôbec neodporúčam,“ tvrdí Drahovský.

V praxi by sa tak nemalo stať, že by v zime, ale na suchej ceste pokutovali vodiča za menší dezén ako tri milimetre. Ak má však šofér pneumatiku hladšiu, ako je 1,6 milimetra, pokute či odobratiu technického preukazu sa nevyhne bez ohľadu na ročné obdobie či stav cesty.

Keď šofér nemá istotu, aký hlboký má zimný dezén, prešovská autoškola Sabina prišla s jednoduchým nápadom, ako to overiť. Stačí slovenská päťcentová minca. Od vrcholu Kriváňa po okraj mince je to presne tri milimetre.

Ak sa vrchol neskryje do dezénu, treba gumu vymeniť. „Našiel som v zahraničnej literatúre, že sa niektoré veci dajú merať aj mincami, tak som to preniesol na slovenské podmienky,“ tvrdí šéf autoškoly a autor nápadu Andrej Buday. Ako tvrdí, odmeral viaceré slovenské mince a práve päťcentová mu zapasovala.

debata chyba
Články podľa značiek