Predaj áut v západnej Európe v máji prudko rástol

Európsky automobilový trh je vo skvelej kondícii. Viac áut sa predalo vo všetkých významných krajinách.

13.06.2016 12:00
ACEA - predaj áut Foto:
Tento rok agentúra LMC Automotive očakáva rekordný predaj áut v Európe. Vyšplhať by sa mohol až k 14 miliónom registrácií.
debata (11)

Predaj nových osobných áut v západnej Európe sa v máji medziročne zvýšil o 14 percent na 1,069 milióna. Uviedla to výskumná spoločnosť LMC Automotive. Predpovedala zároveň, že v celom roku 2016 predaj vzrastie na viac ako 14 miliónov áut. Analytik LMC, Emiliano Lewis vyzdvihol najmä oživenie predaja v Taliansku a silný dopyt v Nemecku a vo Francúzsku. Nemecko, ktoré je najväčším automobilovým trhom Európy, minulý týždeň oznámilo nárast májového predaja o 12 percent na zhruba 287 000 áut.

Vo Francúzsku sa zas pre kúpu nového auta rozhodlo v medziročnom porovnaní až o 22 % zákazníkov viac a v Taliansku dokonca až o 27 % viac, uviedla agentúra Reuters. Slabšie je na tom len Veľká Británia, kde májové registrácie narástli iba o 2,5 percenta. Podľa britského združenia automobilových výrobcov SMMT by však mohol pomalý rast dopytu byť dôsledkom neistoty pred júnovým referendom o zotrvaní Británie v Európskej únii. Celú správu o májovom predaji áut v EÚ zverejní agentúra LMC Automotive 16. júna.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #LMC Automotive
Články podľa značiek