Havária Putinovej limuzíny: Nové video nahráva konšpiračnej teórii

Ruská polícia už vyšetruje tragickú dopravnú nehodu limuzíny Vladimíra Putina, pri ktorej prišiel o život vodič prezidentskej flotily. Nové video nahráva tým, ktorí sú presvedčení, že išlo o výstrahu šéfovi Kremľa.

09.09.2016 19:00
debata (44)

V utorok informoval britský Daily Mail o tragickej dopravnej nehode, kde došlo k čelnej zrážke BMW radu 7, ktoré bolo jednou z limuzín ruského prezidenta Vladimíra Putina, a oproti idúceho Mercedesu-Benz CLS. Pri nehode prišiel o život obľúbený Putinov šofér, ktorý pracoval v službách Kremľa viac ako 40 rokov. Nehoda sa stala počas dňa na Kutuzovskom prospekte v Moskve, ktorý má celkom štrnásť jazdných prúdov oddelených stredovým asfaltovým pásom.

Z prvého zverejneného videa to vyzeralo tak, že vodič Mercedesu, idúci rýchlosťou približne 120 km/h v krajnom ľavom prúde, náhle zmenil smer jazdy a dostal sa do kolízie s prezidentskou limuzínou. Hoci na jej palube sa v čase zrážky Vladimír Putin nenachádzal, okamžite sa vynorili teórie, že išlo zámer, akúsi výstrahu ruskému prezidentovi zo strany „anglo-americkej osi“, ktorá sa snaží získať nadvládu nad Ruskom.

BMW radu 7 prezidenta Putina sa zrazilo s... Foto: Gazeta
Putinová limuzína BMW radu 7 prezidenta Putina sa zrazilo s Mercedesom-Benz CLS. Stálo to život vodiča, ktorý pracoval v službách Kremľa už vyše štyridsať rokov a patril k najskúsenejším.

Takejto teórii však nenahrávalo ani prvé video z dopravnej kamery, ani reakcia samotného vodiča Mercedesu Jana Kamilova, ktorý po prevoze do nemocnice priznal svoju chybu a rodine zosnulého prezidentského šoféra odkázal, že sa bude snažiť urobiť všetko preto, aby jej pomohol. Navyše sám zaplatí vysokú cenu, nie je totiž isté, či bude ešte chodiť. Všetko teda nahrávalo nešťastnej náhode. Napokon na Kutuzovskom prospekte, ktorý má celkovo štrnásť jazdných prúdov, nejde o ojedinelú udalosť.

Vodič Mercedesu, ktorý zrážku zavinil, skončil... Foto: Gazeta
Putinová limuzína Vodič Mercedesu, ktorý zrážku zavinil, skončil s ťažkými zraneniami na jednotke intenzívnej starostlivosti.
Stávajú sa tu stovky nehôd a nevyhýbajú sa ani politikom. Pred dvoma rokmi tu napríklad havaroval vicepremiér Dagestanu Hadži Machačev. Pred rokom sa tu tiež čelne zrazilo BMW X5 s Range Roverom, čo si vyžiadalo až tri ľudské životy. V jednom z vozidiel vraj sedel člen ruskej „zlatej mládeže“ Mara Bagdasarjan. A tento rok v júni tu zas vozidlo námestníka ministra obrany, idúce s majákmi, zrazilo chodca, ktorý nesprávne prechádzal cez cestu.

Nové video z priemyselnej kamery, ktoré zachytáva incident z iného uhla, však ukazuje prekvapujúce okolnosti, ktoré sa ťažko dajú prisúdiť len náhode, i keď nešťastia sú často dielom bizarných okolností, ktorým ťažko uveriť. Záznam totiž vyvracia informácie o náhlej zmene smeru Mercedesu-Benz CLS. Ukazuje, že Kamilov išiel vysokou rýchlosťou v strednom deliacom prúde, kde nemal čo hľadať. A potom si to namieril do oproti idúcej prezidentskej limuzíny s presnosťou, ktorá pripomína úmysel.

Otázkou je, či išlo o nepozornosť alebo o technickú poruchu. Vylúčiť však môžme šmyk či čosi podobné. Nehoda sa stala počas dňa na suchom povrchu v prakticky rovnom smere jazdy, kde nemôže mať Mercedes-Benz CLS vybavený stabilizačným systémom ESP pri rýchlosti 120 km/h žiadne problémy so stabilitou. Okolností sú teda bizarné. Na odpovede si budeme musieť ešte počkať. Objasní ich až prebiehajúce vyšetrovanie ruskej polície.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #Vladimir Putin #dopravná nehoda
Články podľa značiek