Jawa ožije v Indii. Pod jej logom vzniknú retromotocykle

Jawa je v Indii dobre známou značkou. V licencii sa tu vyrábali tieto české motocykle až do roku 1996. A teraz sa spoločnosť Mahindra Group postará o veľký comeback.

10.11.2016 19:00
Jawa 250 - plagát Foto:
Jawa by mohla v Indii opäť „seknúť“ veľkú kariéru. Vyrábať sa tu budú štýlové retromotocykle.
debata

Indická spoločnosť Mahindra Group je veľkým priemyselným podnikom. A úspešným, takže investuje. K jej posledným akvizíciám patrila kúpa spoločnosti Pininfarina, nákup väčšinového podielu v Peugeote Motorcycles či kúpa SsangYongu. A teraz podpísala licenčnú zmluvu na výrobu motocyklov Jawa, ktoré plánuje dodávať na indický trh, ale aj do ďalších ázijských regiónov.

Výroba sa má začať už o dva roky, pričom portfólio majú tvoriť štýlové retromotocykle. Jawa pritom nie je v Indii neznámou značkou. Licenčne sa tu pod značkou Yezdi vyrábali tieto pôvodom československé motorky od šesťdesiatych rokov až do roku 1996. Jawa len doplní súčasnú produkciu motoriek, ktoré predáva Mahindra pod vlastným logom.

Okrem Jawy bude produkovať aj motocykle pod zaniknutou značkou BSA, na ktorú nedávno kúpila práva. Kým však BSA budú orientované na medzinárodné trhy, Jawa najmä na Indiu. Výrobu zabezpečí závod Mahindra Pithampur v štáte Madhjapradéš. Premiéru majú mať na výstave Auto Expo 2018. V súčasnosti používajú značku Jawa dve české spoločnosti – Jawa Moto v Týnci nad Sázavou a Jawa Divišov, ktorá sa venuje výrobe plochodrážnych strojov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jawa #Yezdi. Mahindra
Články podľa značiek